Politika

Saopćenje za javnost Boris Britvar: Molim vas pazite šta radite!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost Boris Britvar: Molim vas pazite šta radite! – Poštovane sugrađanke i sugrađani.

Molim Vas da obratite pažnju na ovo što ću reći , kao i na sve ono što sam govorio u protekle 4 godine.

Evo nas na kraju predizborne kampanje koja se odvija u situaciji kada su naši građani suočeni sa pandemijom corona virusa koja svakako utiče na sve segmente života. U skladu sa preporukama Kriznog štaba nisam organizovao predizborne skupove već sam se putem mreža, podcast-a i saopštenja obraćao svim građanima Zenice, kao što činim i sada.

U svom posljednjem obraćanju odlučio sam nešto reći o načinu rada Gradske uprave i Javnih preduzeća.Siguran sam da je većina uposlenih u Gradskoj upravi i Javnim preduzećima primljena na svoja radna mjesta zahvaljujući znanju i struci i siguran sam da svoj posao obavljaju časno i pošteno.

Svjestan sam da je trenutni gradonačelnik Fuad Kasumović zapošljavanjem osoba bez kvalifikovane stručne spreme, i bez adekvatnog znanja, čiji je jedini radni zadatak biti odan gradonačelniku, uveo diktaturu i strah među zaposlene i da je svako ko misli drugačije izložen “javnom linču”. Zbog toga su mnogi prinuđeni da trpe i šute kako bi sačuvali svoja radna mjesta.

Rad Gradske uprave i Javnih preduzeća, nažalost, nije se znatno popravio u protekle četiri godine. Toga ste i Vi radnici ovih institucija svjesni. Znate da ova preduzeća mogu raditi mnogo bolje.

Pogledajte , unazad četiri godine, kako  radi  Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija! Koliko je u međuvremenu zaposleno osoba? Vi najbolje znate kako i na koji način su zaposleni. Nemam problem  da se ljudi zapošljavaju, ali imam s tim na koji način se zapošljavaju. Da li su ukinuti paušali? Nisu, a obećano je. Garantujem Vam da ovo Javno preduzeće može raditi mnogo bolje, i da građanima budu manji računi, ako ništa drugo onda za iznos paušala.

Pogledajte Javno preduzeće PARKING SERVIS. Da li su građani zadovoljni? Da li ste vi radnici zadovoljni? Da li ste Vi direktore zadovoljni? Koliko ste Vi zaposlili novih radnika u proteklom periodu? Da li ste morali? Da li ste željeli? Da li mislite, da ste imali bolju saradnju sa Gradskom upravom, da biste bili daleko kvalitetnije javno preduzeće koje bi svoj posao daleko bolje obavljalo, a ne bi Vas građani svakodnevno prozivali, niti  bi prozivali Vaše radnike. Ko ocrtava po Zenici horizontalnu signalizaciju? Jeste li ostali bez tog posla? Kasumović je obećavao posao zeničkim firmama a uveo je takozvane ‘transparentne’ tendere i gradskim javnim preduzećima otežao mnoge procedure.

Hoćemo li o RTV Zenici? Javni servis, javno preduzeće koje je kako- tako radilo i funkcionisalo 20 godina. Nije ni tad bilo bajno i sjajno, ali nismo imali svađe i tuče unutar kolektiva. Nismo imali situaciju da policija dolazi i piše zapisnike i interveniše zbog prepirki. Nismo imali situaciju da se radnici međusobno utužuju, a konačan epilog traže sudskim putem. Da ne govorim o objektivnom informisanju, o praćenju  i tematiziranju stvarnih problema, zaključno sa odjavnim špicama o cvijeću na mostovima. Zar za to koristimo medijski prostor koji plaćamo našim novcem. Da li uopšte građani Zenice mogu razlučiti sadržaj koji treba da objektivno informiše svoje gledatelje i slušatelje ili da im vrijeđaju inteligenciju, serijalom Selom u pohode? Zar nije poražavajuće za građane Zenice da dobijaju frizirane izvještaje?  Tužno i žalosno je da ja kao građanin ovog grada i jedan od kandidata za gradonačelnika do svojih sugrađana moram doprijeti putem Podcasta, a ne putem našeg Javnog servisa koji mi svi finansiramo.

Sljedeće je Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata. Radnici i rukovodstvo ovog Javnog preduzeća to znaju, ali znate li vi sugrađani da su oni prepušteni sami sebi? Gradsku upravu oni ne zanimaju. Znate li da su prije par mjeseci morali povećati cijene svojih usluga, umjesto da iste smanjuju i da budu u službi svih nas i da tako potiču razvoj sporta? Znate li da se u sportske objekte ništa ne ulaže? Kada je bila posljednja kapitalna investicija? Rad ovog Javnog preduzeća ukazuje na činjenicu kakvo nam je stanje u sportu. Nije kriv menadžment, niti su krivi radnici, nego maćehinski odnos Gradske uprave prema ovom preduzeću. Zar nije tužno i žalosno da se ovo javno preduzeće godinama bori sa Javnim preduzećem Grijanje? Ogromni računi dolaze za zagrijavanje Arene, koja opet nije dovoljno zagrijana u zimskom periodu.

A tek Javno preduzeće Grijanje. Dovoljno je samo da ga spomenemo i svima će sve  biti jasno. Nisu krivi niti uposlenici ovog preduzeća. Doduše, možda neki i jesu poput bivšeg direktora koji je pravosnažno osuđen zbog zloupotrebe položaja, ali je zbog podrške Fuadu Kasumoviću u konačnici nagrađen. Kako? Zaposlenjem u Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija. E to Vam je drage moje sugrađanke i dragi sugrađani model “podoban, a ne sposoban”.

Zenički vrtići, Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica je primjer jedne javne ustanove koja se grčevito bori za naše najmlađe. Svakodnevno rade sa našom djecom i to u objektima kojima je krajnje vrijeme da se renoviraju iz temelja. Imamo fantastičan primjer vrtića Dunja kako se može i kako treba, jer u tim prostorijama borave naša djeca. Menadžment i radnici zeničkih vrtića najbolje znaju kako se snalaze. Oni su čak i u periodu pandemije na prvoj liniji skoro kao i medicinski radnici i  treba im odati priznanje što svakodnevno dolaze na posao. Ovoj ustanovi vrata Gradske uprave trebaju biti širom otvorena i da im se svi kapaciteti Gradske uprave stave na raspolaganje, što danas definitivno nije slučaj.

Javna ustanova Bosansko narodno pozorište Zenica. Još jedan kolektiv kojem odajem duboko poštovanje. I u periodu lockdowna nisu samo sjedili skrštenih ruku nego su radili  i adaptirali predstave koje su prikazivali putem digitalnih kanala. Čak smo svakodnevno imali recitacije i poruke glumica i glumaca iz ove ustanove. Oni također najbolje znaju u kakvim uslovima rade. Prokišnjava krov, nedostatak opreme, velika scena kojoj je neophodna rekonstrukcija i renoviranje itd.

Slična situacija je i sa Gradskom bibliotekom. Nažalost, sve nekako krpimo i samo krečimo, ali ništa sistemski i planski  neradimo.

Slična situacija je i sa drugim Javnim preduzećima i Javnim ustanovama, a za kraj sam ostavio Zenicatrans.

Vjerujem da svi znate da će u drugoj polovini novembra biti prvo ročište vezano za stečajni postupak koji je pokrenuo gradonačelnik Fuad Kasumović . Da li želimo da i druga javna preduzeća i javne ustanove dožive sudbinu Zenicatransa? Menadžmenti i radnici ovih preduzeća znaju da se nalaze u nezavidnom položaju i da se stanje iz godinu u godinu pogoršava.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, izbori za gradonačelnika Zenice su za 2 dana.

Vjerujem da ste već odlučili, da NEĆETE dati svoj glas onima koji su grad doveli u stanje katastrofe, da NEĆETE glasati za one koji nas dijele po nacionalnosti i vjeroispovijesti, da NEĆETE birati one koji su omogućili da uhljebi i politički poslušnici godinama ugodno žive na račun svih nas ostalih.

Čvrsto vjerujem da vaš glas NEĆE otići onima koji su zbog vlastitog interesa od Zenice načinili leglo korupcije i primitivizma, da NEĆETE dozvoliti da na vlasti ostanu isti oni u čijem je mandatu naš grad nemilosrdno pljačkan i devastiran.

Poštovane Zeničanke i Zeničani,vjerujem da ste odlučili da su vam vlastita egzistencija i budućnost vaše djece važniji od stranačke discipline i političkih podjela. Da ćete reći “NE” onima koji biraju poslušnike na uštrb svih nas ostalih. A i ja sam jedan od vas. Pozivam vas da u nedjelju izađete na birališta i odlučite o svojoj budućnosti. Pozivam vas da pružimo otpor institucionalnoj mafiji i odbranimo grad od korupcije, urbane devastacije i primitivizma.

Pozivam vas da odaberete moj Plan za Zenicu, jer nudi urbanistički, ekonomski i razvojni zaokret, koji garantuje zapošljavanje, rješavanje gorućih problema poput javnog prevoza i parkirnih zona, poticaje za privredu i mlade, transparentnost i radikalnu borbu protiv svih vidova korupcije.

Ponosan sam što je SD BiH prihvatio moj Plan za Zenicu, te Vas pozivam da date podršku njihovoj mladoj listi za Gradsko vijeće.

Treba nam ozbiljan novi početak, poštena, stručna i kvalitetna gradska uprava. Treba nam gradonačelnik koji će raditi na temeljima zakona Bosne i Hercegovine, časno i predano, u interesu svih građana i prosperiteta našeg grada.

Molim vas da zajedno pružimo otpor neznanju, anarhiji i korupciji. Vrijeme je za hrabrost i Zenicu kakvu želimo.

Izađite na izbore i dokažite, da ZENICA ZNA, ŽELI I MORA BOLJE!

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno