Politika

Saopćenje: Većina delegata iz ZDK i dio delegata iz TK napustili nastavak 3. kongresa Stranke penzionera BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegati  Stranke penzionera/umirovljenika Bosne i Hercegovine pokušali su analizirati propuste i eventualno  utvrditi  odgovornost , ali Predsjednik Sokić i njegove pristalice nisu dozvolile da se to pitanje doda na dnevni red nastavka  3. Kongresa Stranke penzionera umirovljenika BiH.

Zbog zabrane rukovodstva Stranke penzionera/umirovljenika BiH, da na statutaran način proširi dnevni red , oko polovine  prisutnih delegata je demostrativno napustuilo nastavak 3.Kongresa ove Stranke , koji je danas 16.01.2024.godine počeo sa radom u 10:25 sati u zeničkom Hotelu-Domu penzionera.

Proširenje dnevnog reda nije dozvolio predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH . Dževahid Sokić.

Nakon odlaska delegata iz Tešnja, Zavidovića, Usore, Maglaja, Žepča, Zenice, Kaknja , Visokog i dijela općina/gradova  tuzlanskog kantona na Kongresu je ostalo nešto malo više od polovine danas prisutnih delegata iz Sarajevskog kantona, Breze , Vareša , jedan delegat iz Bužima  i dio delegata tuzlanskog kantona.  Inače za regularan rad Kongresa neophodno je da mu prisustvuje najmanje dvije trećine od ukupnog broja delegata što je 60 delegata. Danas je na kongresu u početku  bilo prisutno  66 delegata i Kongres je mogao punopravno početi rad . Bez obzira na te okolnosti i napuštanje Kongresa 33 delegata , po pozivu Sokića , Kongres je nastavio sa radom!?.

Prilikom odlaska delegata iz sale „svemogući“ Sokić je najavio oštre sankcije za delegate koji su napustili Kongres.

Zanimljivo je da je u Zenici , u stvari , danas nastavljen 3.Kongres , koji je započeo u Sarajevu , tačnije na Ilidži , 19.decembra 2023.godine. Tom prilikom Kongres nije okončan na regularan način kako to predviđaju članovi 31. i 32. Poslovnika o radu 3.Kongresa. Nije podnesen izvještaj o izboru kandidata u Glavni odbor Stranke. Glasačka kutija sa glasčkim materijalom ostala je pod kontrolom Dževahida Sokića , koji je jedini izabran na početku Kongresa na Ilidži u drugom ponovljenom krugu za Predsjednika Stranke , pri čemu je osvojio 37 glasova od 90 delegata , dok je njegov privkandidat gospodin Karahodžić Munir , iz Kaknja osvojio 30 glasova. Sokić je , tek nakon devet dana , pozvao članove Izborne komisije da potpišu zapisnik o izboru Glavnog odbora, ali su oni utvrdili da su dodavani listići , zaokruživani podobni kandidati, ljubimci rukovodstva Stranke, te da je promijenjena lista izabranih. Tada je odlučeno da Kongres bude nastavljen i da se organizuje novi izbor Glavnog odbora.

Delegati su danas pokušali analizirati pomenute propuste i eventualno utvrditi odgovornost nadležnih, ali Sokić i njegove pristalice nisu dozvolile da se to pitanje doda na dnevni red nastavka Kongrsa.

Nakon toga delegati Kongresa iz pomenutih gradova i općina napustili su Kongres . Kako stvari trenutno stoje teško je predvidjeti rasplet ovih nesuglasica koje traju još od 26.06.2023.godine kada je na nestatutaran način tada izabran predsjednik Kantonalne organizacije , po mjeri Sokića i njegovih pristalica da bi nakon prigovora zeničke organizacije o nestatutarnom izboru tadašnjeg predsjednika Kantonalne organizacije, Nadzorni odbor SPU BiH poništio  tu odluku i donio odluku o novom izboru samo predsjednika Kantonalne organizacije, čiji su izbori okončani tek13.01.2024.godine u Zavidovićima kada je izabran Predsjednik Kantonalne organizacije Stranke penzionera /umirovljenika za ZDK, gospodin  Haliloivć Hidajet iz Zenice , kada su izabrani i kostituisani svi Statutom predviđeni organi Kantonalne organizacije, gdje je bio prisutan i Predsjednik SPU BiH Sokić Dževahid.

Prema riječima delegata koji su danas napustili 3.Kongres Stranke penzionera/umirovljenika ne isključuje se ni upotreba pravosudnih organa  u konačnom rješenju ovih unutarstranačkih nesuglasica.

Predsjednik Gradske organizacije SPU BiH Zenica mr. Mehmed Rahmanović,prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno