Uncategorized

Saopćenje Udruge priređivača igara na sreću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica, na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, izgubila je još jedan sudski spor u svezi neustavne Odluke o komunalnim taksama.

Radi podsjećanja, gradonačelnik Fuad K., je krajem 2016. godine inicirao izmjene i dopune Odluke o komunalnim taksama grada Zenice. Navedenom Odlukom je bilo predviđeno da kladionice plaćaju godišnji taksu u iznosu do 50.000,00 KM po uplatnom mjestu. Iako su i prethodne Odluke grada Zenice bile proglašene neustavne zbog diskriminatorni odredbi po kojima se taksa plaćala u ovisnosti o djelatnosti koju takseni obveznik obavlja, a Ustavni sud FBiH je i drugim presudama nedvojbeno ustanovio kršenje jednakosti pred Ustavom za sve Odluke koje su sadržavale kriterij djelatnosti, Odluka je usvojena i stupila je na snagu početkom 2017. godine.

Ustavni sud FBiH je presudom br. U-23/17 od 18.04.2018.g. navedenu Odluku proglasio neustavnom, a što je i objavljeno u Službenim novinama Federacije BiH („Sl. novine FBiH“ br. 58/18).

U presudi, Ustavni sud FBiH između ostalog navodi sljedeće:

„Nesumnjivo je da u kombinaciji dvaju kriterija, visinu pristojbe primarno određuje kriterij djelatnosti koji je samo preimenovan u “kriterij akumulativnosti djelatnosti”, dok je teritorijalni kriterijum zapravo supsidijarna korekcija. Kako se ovdje radi o naplati komunalne pristojbe za istaknutu tvrku, a ne o oporezivanju dohotka odnosno dobiti, Ustavni sud Federacije smatra da takva dominacijakriterijuma djelatnosti, protuuvjetuje ustavnom jamstvu jednakosti pred zakonom, jer isticanjem tvrtke gospodarski subjekti zapravo udovoljavaju zakonskoj obvezi iz članka 11. Zakona o gospodarskim društvima (“Službene novine Federacije BiH”, broj 81/15) i to o svom trošku, pri čemu općina ne pruža nikakvu konkretnu uslugu, već joj je to na korist, jer u krajnjoj liniji potiče odvijanje gospodarskih djelatnosti na njenom području.

Ustavni sud Federacije je, upravo štiteći ustavno jamstvo jednakosti pred zakonom građana Federacije Bosne i Hercegovine i pravnih osoba koje na njenom teritoriju vrše djelatnost, već ranije, odlučujući u nizu predmeta ove vrste, zauzeo jasan stav da propisivanje različite visine godišnje komunalne pristojbe za istaknutu tvrtku naziv, znak ili obilježje po kriterijumu djelatnosti, predstavlja povredu ustavnog načela jednakosti pred zakonomutvrđenog odredbom članka II.A.2.(1) c) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, o čemu svjedoči ustavnosudska praksa ovog suda nastala kroz odluke navedene u točki 6. obrazloženja ove presude.

Treba ukazati i na činjenicu da je Ustavni sud Federacije u dva navrata cijenio ustavnost odredbi odluka o utvrđivanju tarife komunalnih pristojbi Grada Zenica u presudama U-24/08 od 17.03. 2009. godine i U-65/13 od 13.05.2015. godine i utvrdio da propisivanje različite visine godišnje pristojbe na istaknutu tvrtku, naziv, znak ili obilježje po kriterijumu djelatnosti predstavlja povredu ustavnog načela jednakosti pred zakonom utvrđenog odredbom članka II.A.2.(1) c) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da kod donošenja osporene Odluke u ovom predmetu nije otklonjena pomenutim presudama utvrđena neustavnost jer je u osporenoj odredbi zadržan kriterijum djelatnosti obveznika. Njegov diskriminatorni učinak nije otklonjen uvođenjem korekcije visine pristojbe po zonama odnosno teritoriju grada u kojima je tvrtka istaknuta, jer u okviru svake zone visinu pristojbe i dalje određuje kriterijum djelatnosti, što je, kako je već istaknuto, u suprotnosti s odredbom članka II.A.2.(1) c) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.“

Iako je navedena Odluka proglašena neustavnom to nije spriječilo gradonačelnika (a kojem su usta puna pravne države  i poštivanja propisa) da mimo zakona naplati predmetne takse.

Naime, grad Zenica je 04.10.2018. pokrenula tužbu protiv Federalnog ministarstva Financija, jer je Ministarstvo financija (kao drugostupanjski organ) uvažilo žalbe osoba koje su se žalile na visinu komunalne takse.

Kao što smo već, napisali Ustavni sud FBiH je Odluku o komunalnim taksama grada Zenice proglasio neustavnom, a Ministarstvo financija je rješavajući žalbe postupilo sukladno presudi Ustavnog suda, te žalbe usvojilo i prijave komunalnih taksi poništilo.

Tužbom protiv Ministarstva financija, grad Zenica je pokušao „natjerati“ Ministarstvo financija da poništi svoja prethodna rješenja o prihvaćanju žalbi, jer na taj način bi prijave komunalnih taksi postale pravosnažne.

Međutim, kantonalni sud u Zenici je odbio navedenu tužbu. U presudi br. 04 0 U 010498 18 U od 05.03.2019. godine,  sud konstatira da je Ministarstvo financija postupilo ispravno i u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH.

Na ovaj način zaustavljena je još jedna blamaža gradonačelnika.

Udruga priređivača igara na sreću



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno