Politika

Saopćenje sa 14. sjednice Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje sa 14. sjednice Skupštine ZDK – Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na 14. sjednici razmatrala ukupno osam tačaka utvrđenog dnevnog reda. Skupština je donijela Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata. Riječ je o Odluci kojom se reguliše postupak, uslovi i način legalizacije bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata izgrađenih bez odobrenja za građenje ili suprotno tom aktu na području Zeničko-dobojskog kantona, te propisuje mogućnost da se bespravno izgrađena građevina privremeno do okončanja postupka legalizacije priključi na komunalnu infrastrukturu, a na osnovu potvrde o pokrenutom postupku za legalizaciju.

Skupština je zaključkom prihvatila tri informacije i to:

  • Informaciju o nevladinom sektoru u Zeničko-dobojskom kantonu za 2018. godinu koja govori o značaju nevladinog sektora, djelatnostima nevladinih organizacija, načinima njihovog finansiranja i drugoj problematici u ovoj oblasti. Na kraju u samoj informaciji su dati zaključci, mjere i aktivnosti koje će Vlada i Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona poduzimati u daljoj saradnji sa nevladinim organizacijama.
  • Informaciju o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2018. godini koja je takođe od posebnog značaja jer sadrži zaključke i preporuke resornog Ministarstva definisane na osnovu prezentiranih pokazatelja i potreba, kako lica u stanju socijalne potrebe i šire javnosti, tako i institucija/ ustanova, te organizacija civilnog društva sa naglaskom na nevladine i neprofitne organizacije.
  • Informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu koja sadrži zaključke sa prijedlozima aktivnosti i preporuka koje je potrebno voditi sa ciljem smanjenja broja nezaposlenih osoba, odnosno povećanja broja zaposlenih u Zeničko-dobojskom kantonu kako u stvaranju ambijenta za nova radna mjesta, tako i u svrhu podsticaja poslodavaca da zadrže nivo postojeće zaposlenosti.

Na dnevnom redu 14. sjednice Skupštine našao se i set izvještaja koji se tiču pravosuđa i pravosudnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu. Skupština je Zaključkom primila na znanje Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2018. godinu, odnosno prihvatila slijedeće izvještaje:

  • Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć u Zenici za period od 01.01.2018. do 31.12.2018. godine,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za 2018. godinu,
  • Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva/tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu.

Stručna služba Skupštine ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno