Politika

SAOPĆENJE: Obilježen završetak rekonstrukcije OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno kod Visokog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno, Visoko, prigodnom svečanošću obilježen je završetak projekta rekonstrukcije školske zgrade vrijednog oko 470.000 KM.

Rekonstrukcija je izvedena u okviru projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika”, finansiranog od strane Zelenog klimatskog fonda preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, a koji je implementiralo Federalno ministarstvo prostornog uređenja zajedno s osnivačem i vlasnikom – Vladom Zeničko-dobojskog kantona i kantonalnim Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Projektom započetim prije oko tri godine, obuhvaćeni su radovi na termoizolaciji vanjskih zidova, zamjeni dijela stolarije, termoizolaciji tavana, plafona i krova, ugradnji novih kotlova na zemni plin i nove opreme u kotlovnici, zamjeni radijatorskih ventila te zamjeni dijela rasvjete led sijalicama.

– Ovakvim projektima pokazujemo da smo posvećeni našoj djeci i našoj budućnosti i da želimo osigurati najkvalitetnije uslove za djecu i nastavnike te odvijanje nastavnog procesa – rekao je premijer Nezir Pivić.

Naglasio je Vlada posvećena i unapređenju materijalnog statusa nastavnika te da je ove sedmice usaglašeno povećanje plata za prosvjetne radnike za 15 posto, koje su trenutno najveće u državi BiH. Najavio je da će iduće sedmice održati sastanak na kojem će o novom kolektivnom ugovoru razgvarati sa sindikalnim predstavnicima MUP-a ZDK te državnih službenika i namještenika u javnoj upravi i pravosuđu.

Vlada ZDK je posljednjih nekoliko godina podržala niz projekata koji su realizovani u ovoj školi, kao što je sanacija i rekonstrukcija fiskulturne sale u vrijednosti 61.000 KM, utopljavanje PŠ Podvinci u vrijednosti 20.000 KM, adaptacija školske biblioteke vrijedna 3.500 KM te adaptacija ženskih toaleta u vrijednosti 18 000 KM, kao i nabavka računarske opreme vrijedne 5.000 KM.

Grad Visoko je finansirao nabavku radijatora i vrata u fiskulturnoj sali sa 10.000 KM te zamjenu unutrašnje stolarije sa 18.000 KM. Gradonačelnik Mirza Ganić posebno je naglasio značaj zamjene kotlovnice na ugalj kotlovima na zemni gas.

– Osigurali smo uslove za čišći okoliš, jer je školska kotlovnica bila najveći zagađivač u ovom naselju. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u našu budućnost, a ovakvim projektima pokazujemo posvećenost Grada Visoko i Vlade ZDK tom cilju – rekao je Ganić.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija zahvalio se svima koji su učestvovali u ovim projektima, rekavši da je interes djece najveći prioritet ovog ministarstva te da će nastaviti ulaganje u školsku infrastrukturu kako bi stvorili najbolje uslove za odvijanje nastavnog procesa i boravak u školama.

Među brojnim zvanicama koje su prisustvovale svečanost, bili su i kantonalna ministrica finansija Dženana Čišija te ministar unutrašnjih poslova Emir Vračo, a učenici su izveli prigodan umjetnički program.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno