Politika

Saopćenje: Obilježen završetak radova na dogradnji i obnovi Općinskog suda u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prigodnom svečanošću obilježen je završetak radova na dogradnji i obnovi prostorija Općinskog suda u Zenici, koju je finansirala Vlada Norveške putem Delegacije Evropske unije (EU) u BiH bespovratnim sredstvima u iznosu od 2 miliona eura.

Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero rekao je da je otvorenje suda upriličeno u pravom trenutku, samo nekoliko dana nakon historijske odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji, te da je reforma pravosuđa važno poglavlje u ovom procesu.

– Izgradnja pravosudnih institucija u Zenici dio je šire podrške EU za saniranje zgrada sudova i tužilaštava, a do sada je EU finansirala obnovu i izgradnju 32 pravosudne institucije u 17 gradova širom BiH – rekao je Ellero.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija rekao je da je VSTV unazad 15 godina učestvovao u izgradnji i adaptaciji preko 40 objekata pravosudnih institucija u BiH te da je Općinski sud u Zenici jedan od najuspješnijih sudova u državi, koji je dobio status vodećeg suda mentora.

On se zahvalio Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Gradu Zenica, a posebno Evropskoj uniji kao najvećem bilateralnom partneru BiH u ovakvim projektima.

Premijer Nezir Pivić rekao je da je revitalizacija i izgradnja ključne infrastrukture sudske vlasti i tužilaštva, s ciljem osiguranja najboljih uslova rada, jedan od glavnih prioriteta Vlade koju predvodi te se zahvalio partnerima iz EU i VSTV-a koji su prepoznali važnost ovog projekta i zajedno sa kantonalnom Vladom učestvovali u njegovoj realizaciji.

– Institucije EU u kontinuitetu daju nemjerljiv doprinos svim reformskim procesima u BiH, pa tako i obnovi i izgradnji ključne infrastrukture sudske vlasti i tužilaštva u ZDK-u. Između ostaloga, kroz ovo partnerstvo izgrađeni su u cjelosti novi objekti Općinskog suda u Olovu, Općinskog suda u Žepču i Kantonalnog tužilaštva u Zenici. Realizacija ovih projekata potvrđuje snažno opredjeljenje Vlade da u saradnji sa partnerima i u okviru svojih nadležnosti osigura najbolje moguće uslove za rad i funkcionisanje sudske vlasti i tužilaštva u ZDK-u – rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da pravosudne institucije u ovom kantonu rade izuzetno kvalitetno i za svoj rad dobijaju najveće ocjene te da Vlada čini sve da omogući nesmetano funkcionisanje i rad pravosuđa te što kvalitetniju uslugu za građane.

– Duboko svjesni pravne i političke težine stečenog statusa pregovarača sa EU kao obima posla koji stoji pred vlastima u BiH, Vlada ZDK-a nastavit će da ulaže napore sa ciljem da ostane lider u svim reformskim procesima, pa tako i u procesu revitalizacije i izgradnje ključne infrastrukture sudske vlasti i tužilaštva – rekao je premijer Pivić.

Predsjednica Općinskog suda u Zenici Dženana Brković rekla je da je projekat, pored dogradnje, obuhvatio adaptaciju suterena i prizemlja Općinskog suda, a izgrađeno je novih 2300 m2 prostora u kojem su smještene nove sudnice, kancelarije, prostor za zaštićene svjedoke, protokol, prijemna kancelarija i lift, a omogućen je i nesmetan prilaz osobama sa invaliditetom.

Ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić zahvalio se donatorima i partnerima u ovom projektu, istakavši da je EU do sada finansirala šest projekata pravosudne infrastrukture u ZDK, što, kako je rekao, svjedoči da je ZDK jedan od najboljih partnera, te da ova vlada izdvaja značajna finansijska sredstva za ovakve projekte. Vlada ZDK-a je u 2024. godini za opremanje i dogradnju Općinskog suda u Zenici osigurala jedan milion KM.

Press služba ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno