Zenica

Saopćenje MIZ Zenica povodom uklanjanja stare džamije u džematu Šerići

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obavještavamo javnost o slučaju koji se putem nekih medija pokušava pogrešno tumačiti i u pogrešnom smjeru usmjeriti informacija o uklanjanju stare džamije u džematu Šerići.

Na osnovu zahtjeva džematskog odbora džemata Šerići, Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Zenica dao je saglasnost za izgradnju nove džamije, obzirom da postojeća džamija nije mogla zadovoljiti potrebe džemata Šerići, kako zbog arhitektonsko-konstruktivnog stanja u kome se džamija nalazila, tako i zbog manje površine džamije koja je bila nedovoljna za potrebe džemata Šerići.

Izgradnjom i stavljanjem u funkciju nove džamije u džematu Šerići 2003. godine, prestala je potreba za starom džamijom, te je Izvršni odbor 2004. godine  donio odluku a shodno svojim nadležnostima, o uklanjanju stare džamije u kojoj su prestale da se obavljaju sve vjerske aktivnosti od 2003. god., zbog dotrajalosti objekta i vidnog samourušavanja džamije.

Obzirom da stara džamija nije odmah uklonjena kako je Odlukom Izvršnog odbora trebala biti, vremenom se još više urušila i predstavljala opasnost za ljude,  a posebno 2014. g. kada su poplave dodatno  je  učinile alarmantnom jer je ista, zbog zone klizišta u kom se nalazila, predstavljala opasnost za prolaznike i ostale objekte koji su se u blizini nalazili.

Zbog svih navedenih razloga pristupilo se uklanjanju stare džamije kako bi se spriječile opasne i nesagledive posljedice koje su mogle nastati urušavanjem stare džamije.

Na mjestu stare džemije, a uz saglasnost džematskog odbora džemata Šerići, biti će napravljena replika stare džamije i spomen obilježje za šehide džemata Šerići.

Medžlis Zenica u potpunosti odbacuje medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno