Zenica

Saopćenje Ministarstva za pravosuđe

Saopćenje Ministarstva za pravosuđe
Saopćenje Ministarstva za pravosuđe
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje Ministarstva za pravosuđe- Ministar za pravosuđe i upravu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Mirnes Bašić sa pomoćnicom ministra za pravosuđe Melihom Omerspahić učestvovao je u radu prve konferencie ministara pravde u Bosni i Hercegovini i predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja je održana osmog marta u Sarajevu.

Na Konferenciji je potpisan Sporazum o tehničkoj saradnji na uspostavi sistema razmjene podataka koji se upisuje u registre udruženja i fondacija u Bosni i Hercegovini, kojim će se kroz saradnju institucija u razmjeni podataka koji se upisuju u registre obezbijediti jedinstven registar svih udruženja i fondacija koje djeluju u BiH, zakonitost njihovog djelovanja, zakonitost nadzora nad njihovim djelovanjem i time veći stepen pravne sigurnosti prilikom sklapanja ugovora i drugih pravnih poslova s takvim udruženjima.

Konferencije ministara pravde u Bosni i Hercegovini uspostavljene su kako bi se osiguralo koordinirano praćenje provođenja najvažnijih strateških programa i aktivnosti od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH. Održavanjem ministarskih konferencija omogućuje se usaglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde, razmjena iskustava, te bolje korištenje domaćih i inostranih potencijala.
Očuvanje integriteta, efektivnosti i nezavisnosti sistema pravde je ključna odrednica svakog demokratskog društva.

Organizacija prve ministarske konferencije i njen budući rad predstavlja važan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde, prvenstveno u provođenju Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini, koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH usvojile prošle godine, ali i aktivnosti koje proizilaze iz Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, preporuka i zaključaka sa sastanaka strukturiranog dijaloga, pododbora za pravdu, sigurnost i slobode, te aktivnosti koje se provode u okviru Reformske agende Bosne i Hercegovine za pristupanje Evropskoj uniji.

Učesnici prve ministarske konferencije dali su punu podršku aktivnostima na uspostavljanju partnerskih odnosa, međusobnoj saradnji i zajedničkom radu institucija sektora pravde u Bosni i Hercegovini.

Praćenje provođenja zajedničkih mjera i inicijativa, davanje stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje najvažnijih reformskih pitanja u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini vršit će funkcionalne radne grupe koje će se uspostaviti rješenjem ministra pravde Bosne i Hercegovine, na prijedlog institucija koje učestvuju u radu ministarske konferencije.

Preporuke i zaključci na ministarskim konferencijama se donose konsenzusom i na svakoj ministarskoj konferenciji će biti izrađeni zajednički zaključci i izjave za javnost.

Ministarske konferencije će se održavati dva puta godišnje u mjestu koje dogovore učesnici konferencije.

Ministarstvo za pravosuđe i upravu



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno