Zenica

Edukacija oboljelih od dijabetes melitusa

Edukacija pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa
Edukacija pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Edukacija pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa – U Edukacionom centru KBZ upriličena je dodjela srebrenih Roche certifikata i edukativnog materijala za provođenje edukacije za osobe sa šećernom bolesti na intenziviranoj inzulinskoj terapiji po tzv. Duselldorf-skom modelu nakon provedene edukacije u organizaciji firme Bosnamedic d.o.o. Sarajevo zastupnika Accu-Check Roche.

Vijest-11-03-2016Certifikate su dobili timovi Službe za unutrašnje bolesti-odjel dijabetologije: dr. Mubina Hodžić, dr. Sunita Palo, dipl. med. sestra Mirela Omerspahić, i med. sestra Ermina Isaković. U Službi za dječije bolesti certifikate od 2009. godine imaju mr. sc. prim. dr. Diana Štimjanin-Koldžo i dipl. med. sestra Alisa Mujezinović i provode edukaciju djece i roditelja po ovom modelu.

Edukacija osoba sa dijabetesom je bitan element u svakom programu zbog velikog značaja za aktivan stav prema bolesti, uspjehu liječenja i ostvarenju ciljeva dobre glikemijske kontrole. Uspješna edukacija treba ispuniti: strukturiranost, usklađenost sa terapijskom shemom, prilagodljivost bolesniku i kliničku djelotvornost. „Düsseldorf-ski“ model edukacije je interaktivni edukacijski program koji se primjenjuje u mnogim europskim zemljama, a prilagođen je i za BIH.

Kratkoročni cilj ove edukacije je standardizirati edukaciju osoba oboljelih od dijabetesa u skladu sa smjernicama Strategije borbe protiv dijabetesa u FBiH 2014-2024 usvojenom u Parlamentu FBiH i povećati nivo znanja i motivacije kod oboljelih za što bolju samokontrolu i samozbrinjavanje. Dugoročni cilj je stvoriti mrežu Centara za dijabetes koja će sprovoditi standardiziranu edukaciju i praćenje osoba oboljelih od dijabetesa, educiranje što većeg broja oboljelih uz osposobljavanje za samozbrinjavanje, bolja regulacija bolesti i prevencija i smanjenje hroničnih komplikacija što sve ukupno daje značajno smanjenje troškova liječenja, zadovoljstvo pacijenata, očuvanje radnoaktivnih sposobnosti pacijenata i podizanje kvaliteta života.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno