Info

Saopćenje kompanije “Messer” o aferama u BiH

Naša kompanija ni na koji način nije vezana za aferu sa konkurentskom firmom u Republici Srpskoj (RS), saopšteno je 30. septembra iz sarajevske firme “Messer”, koja je u Bosni i Hercegovini ovlaštena za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika.

Iz ove kompanije su poručili da nikad nisu bili niti će biti ”poligon za političko-interesne ili bilo koje drugo zakulisane igre i neprimjerene konotacije”.

“Mi ne izdajemo dozvole, nego smo proizvođači koji su dozvolu za rad dobili kod zvaničnog organa. Mi ne obavljamo posao istražnih organa, nismo registrovani da istražujemo zloupotrebu, korupciju i kriminal. Svaki ovlašteni snabdjevač medicinskim kisikom ima pravo njegove prodaje samo zdravstvenim ustanovama i to pravo nije prenosivo”, ističe se u saopštenju.

Iz “Messera” navode da to koliko prodaju kiseonika, kome prodaju, kao i poslovni ugovori s kupcima spadaju u domen “poslovne tajne”, a na zahtjev nadležnih organa i te informacije mogu biti proslijeđene.

“Odazvali smo se na molbu Kliničkog centra u RS i jutros donirali osam tona medicinskog kiseonika koja im je bila prijeko potrebna u liječenju pacijenata”, naglašavaju iz ove kompanije.

“Messer” nije samo snabdjevač medicinskim kiseonikom u vrijeme krize već obavlja i složenu dužnost očuvanja zdravlja i života pacijenata i zdravstvenih radnika u medicinskom sistemu BiH, zaključuje se u saopštenju.

Ova kompanija je 30. septembra poslala Univerzitetskom kliničkom centru RS cisternu kiseonika, jer je ova bolnica ostala bez dobavljača, nakon što je dva dana ranije firmi “TGT Tehnogas” iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je zabranila proizvodnju i promet kiseonika.

Ova kompanija je snabdijevala većinu bolnica u RS kiseonikom.

Iz Agencije za lijekove je ranije rečeno Radiju Slobodna Evropa da firma “TGT Tehnogas” nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: