Zenica

Saopćenje Komisije za nadzor rada policije: „Spriječiti zloupotrebe društvenih mreža“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje Komisije za nadzor rada policije: „Spriječiti zloupotrebe društvenih mreža“ – Nakon detaljnog razmatranja mogućnosti i načina zloupotrebe društvenih mreža i uticaja takvih radnji na sigurnost građana, kao i postojanja pravnog osnova i odgovarajućih mehanizama, te kadrovskih, materijalno-tehničkih i drugih resursa za sprječavanje, otkrivanje i procesuiranje počinilaca istih,

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona JEDNOGLASNO je donijela slijedeće ZAKLJUČKE:

1. Komisija za nadzor rada policije zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da u saradnji sa Upravom policije Zeničko-dobojskog kantona, u roku od 30 dana, pripremi cjelovitu Informaciju o pojavi zloupotrebe društvenih mreža i njenom uticaju na sigurnost građana, koja treba da sadrži: pregled dosad evidentiranih prijavljivanih i obrađenih slučajeva zloupotrebe društvenih mreža s naglaskom na pojave društveno-štetnih ponašanja i protivpravnih djelovanja koja se ogledaju kroz upućivanje prijetnji po život i imovinu, širenje govora mržnje, šovinizam, ksenofobiju, te laži i vrijeđanja koja mogu urušiti integritet, dignitet i sigurnost svakog građanina. Također, Komisija za nadzor rada policije traži od nadležnih policijsko- pravosudnih organa da predlože odgovarajući set mjera vezanih za osiguranje materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa koji će omogućiti kvalitetno obavljanje svih poslova vezanih za sprječavanje zloupotreba društvenih mreža i otkrivanje počinilaca takvih djela kojima se vrši navedena zloupotreba.

2. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe da ispitaju eventualnu krivičnu ili prekršajnu odgovornost svih onih lica koji su i dosad zloupotrebljavali društvene mreže i da poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

3. Komisija za nadzor rada policije podržava slobodu izražavanja, slobodu govora, slobodu štampe i pravo na demokratsko izražavanje mišljenja, uz ograničenja koja štite moralni i ljudski integritet drugih i preveniraju svaku vrstu javnih uvreda i nasilja.

4. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe i institucije (policiju, pravosudne organe, organe uprave, školske i druge obrazovne ustanove, nevladine organizacije, medije i dr.) da kroz određenu saradnju i edukativno-preventivne programe utiču na suzbijanje svake vrste zloupotrebe društvenih mreža.

Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona obavijestit će javnost o svim daljnjim aktivnostima vezano za zloupotrebe društvenih mreža i ugrožavanje sigurnosti građana, nakon dostavljanja tražene Informacije od kantonalnog MUP-a.

Sa poštovanjem, Predsjedavajući Duvnjak Jasmin



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno