Biznis

Saopćenje Gradske uprave: Grad Zenica osigurao bespovratna sredstva za podsticaj razvoja 13 obrta i 15 privrednih društava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas ugovore o dodjeli bespovratnih podsticajnih sredstava sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu na području Grada Zenice.

Riječ je o mjeri 1. Javnog poziva koja obuhvata – Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća.

Cilj ove mjere je stvaranje preduslova za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta te povećanje nivoa produktivnosti i konkuretnosti kroz nabavku osnovnih sredstava i opreme.

Pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu ove mjere mogu koristiti postojeći obrti, mikro, mala i srednja preduzeća.

Grad Zenica je za realizaciju mjere osigurao sredstva u iznosu od 99.992,57 KM.

Grad Zenica petu godinu zaredom poduzima sve da razvije i podrži privredu u ovom gradu. Znate da se privredni sistem Zenice ranije oslanjao na nekoliko velikih kompanija poput Željezare, RMK, Vatrostalne. Međutim, vremena su se promijenila. Bosna i Hercegovina okrenula se tržišnoj ekonomiji. Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom radi na kreiranju mjera koje će prvenstveno potaknuti mlade ljude da se ohrabre i pokrenu nove biznise“, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnik je podsjetio da u Poslovnoj zoni Zenica 1 djeluje preko 100 privrednih subjekata sa oko 1300 zaposlenih.

„Trend razvoja privrede u Zenici nastavit ćemo stavljanjem u funkciju privrednih zona Zenica – jug i Zenica – sjever“, naglasio je gradonačelnik Kasumović.

Bespovratna podsticajna sredstva dobilo je 13 obrta i 15 privrednih društava s područja Grada Zenice.

Programom mjera za unapređenje privrede koji je usvojilo Gradsko vijeće Zenica predviđeno je 200.000,00 KM za realizaciju dvije mjere. Danas su potpisani ugovori za mjeru 1. – Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća, dok će naredne sedmice biti upriličeno potpisivanje ugovora za mjeru 2. – Podsticaj za Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP za koju je također osigurano 100.000,00 KM. U planu je i potpisivanje Ugovora o poslovnoj saradnji za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope za privredne subjekte koji posluju na području Grada Zenica za 2021. godinu sa BBI bankom. Tokom ove godine Grad Zenica je u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA implementirao vaučer program za inovacije. Radi se o projektu “Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH koji finansira Švedska, a provodi Razvojna agencija EDA. Osim direktne finansijske pomoći Grad kroz različite druge mehanizme u vidu Inkubatora, ulaganja u Poslovnu zonu i njenu infrastrukturu izdvaja značajna finansijska sredstva za obezbjeđenje postojeće infrastrukture te kontinuirano radi na unaprjeđenju usluga u dijelu komunikacije sa investitorima“, istakla je pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno