Politika

Saopćenje: Gradonačelnik u posjeti Centru za osobe sa posebnim potrebama, zaslužuju podršku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvi put od kako je u mandatu gradonačelnika Grada Zenice, gdin. Fuad Kasumović je posjetio Javnu ustanovu Centar za za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, tačnije Odjel za rad sa odraslim osobama u Zenici. Bila je to prilika da se krene u pravcu uspostave zajedničke saradnje, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za izuzetno kreativnu grupu osoba s poteškoćama u razvoju koja ovdje provode vrijeme.

Bilo je dirljivo vidjeti kako korisnici Odjela za rad sa odraslim osobama u Zenici uručuju poklon gradonačelniku Kasumoviću, a koji je njihov ručni rad. Prema riječima direktora JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK riječ je o lutkama koje u narednom periodu planiraju brendirati kao unikatni proizvod Zeničko-dobojskog kantona.

– „Briga o djeci i mladima s posebnim potrebama izuzetno je važna jer se radi o iznimno osjetljivoj grupi članova naše zajednice. Iako je Centar kantonalna institucija te je Zeničko-dobojski kanton nadležan za brigu o istom, odmah sam odgovorio na ljubazni poziv direktora Metaja s jednim ciljem – zajedno pronaći rješenja za potrebe njihovih korisnika i zaposlenika. Plediram da, dogovorom između Kantona, Grada i svih drugih relevantnih faktora koji mogu pružiti podršku, učinimo sve kako bismo osigurali ugodniji boravak korisnika ovog Centra, ali i olakšali njihovu inkluziju”, izjavio je gradonačelnik Kasumović u saopštenju na zvaničnoj stranici Grada.

Posjeta gradonačelnika za direktora Metaja od velike je važnosti jer dolazi u trenutku kada Ustanova obilježava 10 godina postojanja i ima ambiciozne planove za unapređenje brige o svojim korisnicima.

– „Sa gradonačelnikom smo dogovorili četiri važne stvari. Prvo da zajednički sa Gradom Zenica i Zeničko-dobojskim kantonom krenemo u pravcu izgradnje dnevnog centra kakav Grad Zenica zaslužuje i da korisnike izmjestimo iz podrumskih prostorija. Važna nam je i spremnost gradonačelnika da se ova Ustanova konačno kroz rebalans budžeta uvrsti i u Budžet Grada Zenica za 2024.godinu kako bi po principu saradnje sa ostalim općinama u Zeničko-dobojskom kantonu osigurali dodatna sredstva neophodna za povećanje broja korisnika kojima se pruža besplatna usluga“, istakao je Metaj.

Tokom posjete gradonačelnika Odjelu za rad sa odraslim osobama u Zenici izražena je spremnost Gradske uprave Zenica da ukoliko se odluči graditi nova zgrada besplatno dodijeli zemljište i finansira izradu projekta. Otvorena je i mogućnost da se traže i druga rješenja kroz osiguranje prostorija u već započetim projektima, ili u okviru gradskih vrtića.

Osim toga gradonačelnik Kasumović je izrazio spremnost i da podrži projekt brendiranja proizvoda koje izrađuju štićenici tako da to postane zvanični poklon koji će se dijeliti gostima u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Grad Zenica će biti pokrovitelj manifestacije koju JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona planira organizirati u septembru tekuće godine povodom 10 godina postojanja Ustanove kao javnog servisa.

– Naš plan je da mjesec septembar bude u znaku osoba s posebnim potrebama, jer Zeničko-dobojski kanton i Grad Zenica svojim primjerom mogu biti primjer cijeloj BiH kako se briga o ovoj osjetljivoj kategoriji društva može podići na viši nivo. U tom pravcu naša Ustanova u narednom periodu planira ozvaničiti i saradnju sa nevladinim organizacijama a sve u interesu djece i odraslih s posebnim potrebama, istakao je Metaj.

Briga za djecu i odrasle s posebnim potrebama od iznimne je važnosti jer omogućava stvaranje inkluzivnog društva koje pruža podršku i prilike za njihov puni razvoj. Posvećena briga o ovoj osjetljivoj grupi članova zajednice doprinosi izgradnji društva koje cijeni različitosti i osigurava jednake šanse za sve, zaključili su učesnici susreta.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno