Zenica

Saopćenje: Analiza mjera Uprave policije MUP-a ZDK poduzimanih na obezbjeđenju kvalifikacione nogometne utakmice BiH- Ukrajina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, je nakon odigravanja međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Ukrajine, od strane Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene utakmice izvršena analiza svih poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja naznačene utakmice. Tom prilikom je konstatovano da za vrijeme i nakon utakmice, na području Grada Zenica i stadiona Bilino Polje nisu zabilježeni veći izgredi, niti slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenisali u slučaju kada je lice M.LJ. rođen 1992. godine, iz Sarajeva na fudbalski teren ubacilo baklju, nakon čega je izveden sa stadiona i isti je sankcionisan izdavanjem prekršajnog naloga zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu. Lice D.D., rođeno 1998. godine, iz Zenice, je na istočnoj strani stadiona Bilino Polje lišeno slobode zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Krivotvorenje isprave” na način da je kod istog pronađena krivotvorena VIP akreditacija, nakon čega je zadržan u prostorijama za zadržavanje i nad njim je zavedena kriminalistička obrada. Takođe, lice T.A., rođen 1995. godine iz Zenice je lišeno slobode u neposrednoj blizini stadiona, a zbog raspisane operativne potrage za istim.

Za poduzimanje svih aktivnosti na obezbjeđenju ovog sportskog događaja je angažovano oko  450 policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, pripadnika Specijalne policijske jedinice i Jedinice policije za podršku Federalne uprave policije, pripadnika specijalnih policijskih jedinica i jedinica za podršku uprava policije ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U sklopu naznačenih aktivnosti je angažovano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta.

Na obezbjeđenju navedene utakmice Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je iskoristila sva prethodno stečena znanja, iskustva i procedure, koje zahtjevaju detaljno i ozbiljno planiranje svakog detalja po svim segmentima postupanja i djelovanja policijskih službenika, te naznačeni sportski događaj osigurala na najbolji način, a svim navijačim, stručnom osoblju i gostima pružila i osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno