Ljudi

Sanjin Osmanbašić, direktor SPARK-a: Nastavljamo biti “odskočna daska” mladima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanjin Osmanbašić, direktor SPARK-a: Nastavljamo biti “odskočna daska” mladima – SPARK Poslovni park d.o.o. Mostar jedna od najuspješnih poslovnih priča u našoj zemlji. Zapošljavaju stotine mladih, obrazovanih, talantiranih, kreativnih ljudi koji kroz respektabilnu poslovnu platformu mijenjaju poslovni ambijent. Godinama organizuju mnogobrojne uspješne događaje, primaju nove generacije startupa, a čak četiri startupa iz starijih generacija prerasla su u firme. Njihova misao vodilja bila je i ostala otvaranje mogućnosti za rast i razvoj kako pojedinaca, tako i timova, a kasnije i firmi u BiH.

O mostarskom poslovnom čudu, zašto su bitni i na koji način pomažu prije svega mladima na tržištu rada, razgovarali smo s Sanjinom Osmabašićem, direktorom SPARK-a, koji je ovu funkciju preuzeo nakon što je dosadašnja direktorica SPARK-a Andrea Čordaš prešla na novu dužnost (COO) u NSoftu. Nekoliko mjeseci nakon preuzimanja funkcije direktora SPARKa, kakvi su utisci i jesu li ispunjena Vaša očekivanja?

– SPARK je i više nego ispunio moja očekivanja, no obzirom kakav sam tim “naslijedio”, to je bilo i za očekivati. Kad sam tek došao, bilo nas je ukupno 16, a u međuvremenu smo zaposlili još 4 djelatnika. Nas 20 se trudi biti dio što većeg broja projekta korisnih za cijelu zajednicu u Mostaru, ali i šire.

Kada ste preuzeli SPARK to je već bio prepoznatljiv brend. Kakvi su Vam bili izazovi i čemu ste se najviše posvetili?

– Tako je, svi znaju za SPARK i aktivnosti kojima se bavi – bilo to kroz SPARK school, startup program, R&D i business projekte ili mnogobrojne evente. Glavni izazov je bio nastaviti u “istim cipelama”. Najviše sam se posvetio dovođenju novih internacionalnih partnera, pa me često možete vidjeti na raznoraznim putovanjima kroz Europu.

Na čemu aktuelnom trenutno radite?

– Trenutno radimo na organizaciji Innovation Hack-a koji će se održati 7. i 8.7. To je 24-satno natjecanje s vrijednim nagradama u kojem natjecatelji mogu pokazati svoje IT i biznis vještine pri razvijanju inovativnih rješenja baziranih na sportskim podacima. Oko 40 natjecatelja podijeljenih u timove će raditi na razvoju proizvoda i usluga (npr. mobilne, web i desktop aplikacije) tijekom 24 sata. Ovaj događaj organiziramo u suradnji sa austrijskim Sportradarom.

Šta je to na šta ćete se najviše fokusirati u narednom periodu?

– Slijedi nam par već prepoznatljivih događaja – Find Your SPARK, BETAPITCH i SPARK Tech Meetup.

Find Your SPARK se sastoji od dva dijela: DJI Challenge i Gadget Show. DJI Challenge je natjecanje dronovima. Gadget Show je izložba najnovijih uređaja na području električnih automobila, dronova, pametnih kuća, robota i virtualne stvarnosti.

BETAPITCH je međunarodno startup natjecanje, powered by betahaus. U Mostaru će se 10 startupa na pozornici pred žirijem natjecati za glavnu nagradu – putovanje u Berlin na BETAPITCH Global. Osim startup natjecanja, posjetitelji će moći poslušati zanimljiva predavanja, specijalizirane radionice i dobiti priliku za upoznavanje s tvrtkama i poslovnim partnerima.

Tech Meetups se održavaju dva puta godišnje, s ciljem neformalnih okupljanja programera i dizajnera iz Mostara i okolice kako bi razmijenili iskustva i znanja, a možda i dogovorili novu suradnju. Teme koje pokrivamo su: Big Data & Machine Learning, UX/UI Design, 3D Design, AngularJS Application, DDoS Attacks, Legacy Code, Domain Driven Design i Microservice Architecture.

Osim događaja, uskoro planiramo otvoriti i natječaj za šestu generaciju startupa, no detaljnije o tome ćete uskoro moći pročitati na našoj web stranici i društvenim mrežama.

Poznato je da pružate podršku mladim poduzetnicima. Recite nam koje su to pozitivne promjene koje su proizašle vašim djelovanjem i poslovanjem?

– Da, podržavamo mlade poduzetnike jer i sami znate kako je teško dobiti ‘odskočnu dasku’ dok ste još novi u onome što radite, pogotovo u našoj zemlji, a pozitivne promjene na koje smo najponosniji su grupe mladih ljudih koje osnivaju svoje firme kao npr. Amplius, Sophico i Pimatico.

SPARK zajednica se stalno širi. Postoje li neki uslovi za one koji joj žele pristupiti?

– U SPARKu imamo razne aktivnosti kojima potičemo mlade da nam se pridruže, kao što su SPARK school, SPARK startup program i SPARK eventi. Sve ove aktivnosti su besplatne za sudionike( i uvijek će biti), te nemamo nikakve preduvjete, osim dobre volje i želje da se pokrenu, nauče nove stvari, osnuju svoje firme, odnosno pronađu svoj “spark”.

Na koja ste individualne inicijative, poduhvate odnosno rješenja mladih najponosniji u SPARK-u i koje su to važne lekcije o poslovanju koje dobiju?

– Najponosniji smo na naše startup timove i mlade firme koje su iz toga proizašle. Naš startup blablaDev jedini je predstavnik BiH na PIRATE Summitu u Koelnu, mlada firma Amplius prodala je preko 700 pametnih privjesaka u BiH i otkupljena im je licenca za područje Amerike… Sve ove stvari su ono što nam daje ‘vjetar u leđa’, a savjete koje im dajemo su da prevladaju strah i vjeruju u svoje ideje jer jedino tako mogu uspjeti.

Softverska industrija trenutno spada među najuspješnije i najprofitabilnije grane privrede u svijetu, a mnogi podaci dokazuju da BiH ima vrhunski potencijal softverske industrije. Mislite li da je taj potencijal dovoljno prepoznat i koliko vi u SPARK-u radite na tome?

– IT sektor je porastao zadnjih nekoliko godina na ovim prostorima – istraživanja kažu da je to čak 72 posto od 2010. godine. Sami primjer Irske koja je vodeća IT zemlja u Europi govori da je IT sektor jedan od najprofitabilnijih grana privrede – otkada su smanjili porez u IT sektoru doživili su pravi ‘boom’ i trenutno su zemlja sa najvećim ekonomskim rastom u EU. Stanje u BiH je puno bolje nego prije par godina ali uvijek ima mjesta za napredak. Mi u SPARKU se trudimo da svojim primjerom potaknemo i ostale da bi se stanje poboljšalo. Čeka nas puno rada na izgradnji IT ekosustava. Možemo reći da je to jedan od najperspektivnijih sektora.

Neuređena zakonska regulativa, nedovoljna svijest o potencijalu softverske industrije, neprilagođen obrazovni sistem, samo su neki od problema ove grane industrije. Šta je neophodno uraditi?

– IT industrija u BiH nije na razini na kojoj bi trebala i mogla biti, no uistinu vidimo izniman potencijal, osobito kad je riječ o rješavanju nezaposlenosti i iseljavanja mladih iz naše države. U usporedbi s drugim zemljama u regiji i svijetu, BiH ima slične “probleme” IT sektora, poput nedostatka IT kadra, obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta i slično. SPARK pridonosi rastu IT sektora na mnoge načine – osim što u našoj grupaciji postoji devet tvrtki koje posluju i zapošljavaju ljude u IT industriji, kroz naše programe school i startup dajemo priliku mladima da se profiliraju kroz STEM zanimanja, te pokrenu vlastite startup biznise.

Ono što je neophodno uraditi jeste regulirati pojam startupa te osigurati sredstava za pokretanje isti. Ta sredstva su uvijek dobrodošla ljudima koji žele pokrenuti novi i inovativni poslovni pothvat, no korisna potpora može biti i kroz konkretne konekcije s relevatnim organizacijama i kompanijama na ciljnim tržištima i u relevantnim industrijama; kroz edukacije i mentoriranja od strane već afirmiranih stručnjaka koji su iskusili i padove i uspjehe u poslovanju u startup svijetu, kroz posjete startup konferencijama gdje se na jednom mjestu okupljaju startupi, investitori, korporacije i ostali startup stakeholder-i, itd.

Za kraj, u čemu je tajna uspjeha ovakve organizacije?

– Tajna je u ulaganju u mlade i u pristupu djelatnicima – ide se prijateljskim putem i problemi se rješavaju kroz razgovor, organiziraju se zajednička druženja i putovanja te radnici budu nagrađeni za svoj rad što im daje daljni poticaj za napredak.

Razgovarala: Seida Bijedić/AKTA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno