Politika

Sanja Renić: Smjena predsjedavajuće Skupštine ZDK narušava multietničnost i zastupljenost žena!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanja Renić: Smjena predsjedavajuće Skupštine ZDK narušava multietničnost i zastupljenost žena! – Povodom smjene predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, oglasila se članica Predsjedništva Naše stranke i predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice – Sanja Renić.

„Smjena predsjedavajuće Skupštine ZDK Draženke Subašić (DF) predstavlja čin nasilja nad ustavnim normama Federacije i ZDK i skupštinskim procedurama propisanim Poslovnikom. Smjenu su izvršili zamjenici predsjedavajuće Ivo Tadić iz HDZ-a i Jasmin Duvnjak iz SDA, iako je propisana potreba za konsenzusom, potvrđujući da je snažno jedinstvo koalicije SDA-HDZ kada treba grabiti funkcije, po cijenu narušavanja osnovnog postulata na kojem počiva Bosna i Hercegovina – multietničnosti, i elementarnog principa po kojem se utvrđuje civiliziranost u svijetu savremene politike – a to je zastupljenost žena. Sada, naime, Zeničko-dobojski kanton ima dva najviša funkcionera, premijera i predsjedavajućeg, iz iste nacionalne i spolne grupe, što je simptom činjenice da su na vlasti izuzetno retrogradne politike“, kazala je Sanja Renić.

Renić je dodala da „Vlada i skupštinska većina ZDK u trećoj godini svog mandata nisu pokrenuli Zeničko-dobojski kanton naprijed, te su u potpunosti iznevjerili očekivanja građanki i građana“.

„Od najveće važnosti za građanke i građane Zeničko-dobojskog kantona je da do izbora 2018. konsolidujemo zdrave ideje o multietničkoj i građanskoj politici, zasnovanoj na idejama invidualnih prava i inicijative, te socijalne pravde kako bismo oslobodili naš životni prostor od ralja nacionalističkih politika, iza kojih ostaje opšta pustoš zasijana mržnjom“, zaključila je Renić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno