Politika

Naša stranka Zenica: Gradnja HE Vranduk je neisplativa i nelegalna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša stranka Zenica: Gradnja HE Vranduk je neisplativa i nelegalna – Član Naše stranke u Zenici prof. dr. Akif Smajlović reagirao je povodom zastoja svih radova na gradilištu hidroelektrane Vranduk.

„Na osnovu informacija predstavljenih u medijima, izgradnja hidroelektrane je obustavljena jer investitor Elektroprivreda BiH i austrijska građevinska kompanija nastoje modificirati projektnu dokumentaciju, upored s gradnjom. Također, navedeno je da su prekoračeni troškovi za izgradnju u iznosu od oko 13 miliona KM. Revizori su već naveli niz primjedbi na projektnu dokumentaciju i očigledno je da je cijeli projekat u neredu“, kazao je Smajlović.

Smajlović je na nepravilnosti u vezi s pokretanjem projekta gradnje HE Vranduk ukazivao još prije dvije godine kada je pokrenuo tužbu protiv tadašnjeg rukovodstva Grada Zenice, u vezi sa dodjelom koncesije.

„Sa stručnog ekološkog stanovišta, već su iznesene neupitne ocjene da je gradnja HE Vranduk pogubna po lokalnu zajednicu. Po Zakonu o proglašenju Vranduka nacionalnim spomenikom iz 2005. jasno se zabranjuje gradnja u svrhu projekata na ovom području“, kaže Smajlović.

Smajlović podsjeća da „od početka projekta HE Vranduk iznos investicije povećavao tri puta – na 143 miliona KM, tako da po jednom MW instalisane snage vrijednost investicije iznosi preko 7 miliona KM. Radi uporede, vrijednost instalisane snage po jednom MW u HE Mostarsko blato, iznosi 2,5 miliona KM ili skoro tri puta manje“.

„Iz ovih pokazatelja je jasno da se ova investicija nikada neće isplatiti, jer je projektovana snaga HE Vranduk 19,6 MW (simbolična snaga) a zauvijek će se izgubiti nacionalni spomenik BiH, neprocjenjive vrijednosti“, zaključuje Smajlović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno