Zenica

Sanacija obale Bosne u naselju Bilmišće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanacija obale Bosne u naselju Bilmišće – Zeničko naselje Bilmišće, koje se nalazi uz samu obalu rijeke Bosne, u prošlogodišnjim majskim poplavama bilo je skoro cijelo potopljeno.

Građani na ovom lokalitetu su pretrpjeli značajnu materijalnu štetu. Trenutno se na ovom lokalitetu izvode sanacioni radovi uz desnu obalu pored garnizona, te iznad drvenog mosta. Lokalitet pored garnizona finansira UNDP u sklopu podrške oporavka od poplava i smanjenje rizika u Bosni i Hercegovini.

Dužina obale koja će biti sanirana iznosi 595 metara, a vrijednost projekta je 783.000 KM. Veći dio sredstava je preko UNDP-a obezbjedila Vlada Velike Britanije 663.000 KM, a ostatak od 120.000 KM obezbjedio je Grad Zenica. Izvođač radova je konzorcij Almy transport i Komgrad Ze.

Rok za završetak radova je 130 dana, ali on neće biti ispoštovan jer se zbog vremenskih prilika radovi moraju povremeno obustavljati. Sanaciju druge lokacije, iznad Drvenog mosta, koja se nalazi nešto niže od garnizona, finansiraju Agencija za vodno područke rijeke Save i Grad Zenica.

Agencija je obezbjedila 200.000 KM, dok je učešće Grada oko 22.500 KM. Radovi na ovom lokalitetu su trenutno u prekidu zbog visine vodostaja rijeke Bosne.

(N. Glibo/Faktor.ba/Foto: B. Mahmić)

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno