Kultura

San Suade Suljić-Sokolović

San Suade Suljić-Sokolović – Sinoć je u maloj sali BZK “Preporod” Zenica, održana promocija dvije knjige, autorice Suade Suljić Sokolović, rođene Tuzlanke, danas nastanjene u Melburnu (Australija).

Nakon uvoda i predstavljanja od strane profesora Midhata Kasapa, koji je bio u ulozi moderatora promocije, o knjigama Suade Suljić Sokolović, kao jedan od promotora rekao sam između ostalog i ovo:” Već prvom pričom “Tajnoviti prolaz između ovog i onog svijeta” u knjizi “Čovjek koji je izgubio identitet”, nagovještava da se radi o iskusnom pripovjedaču. Suada oživljava bosanske krajolike  i strahove malog bosanskog čovjeka, koji je nosio strah kao protuteg svog težačkog života. Jer je bosanski i hercegovački čovjek naučio na potpuni teret!

“Čovjek koji je izgubio identitet”, inače naslovna priča ove knjige, napokon je priča naše surove stvarnosti, u kojoj Suada kao safire ugrađuje svoje spisateljsko umijeće.

U drugoj knjizi koja nosi naslov “ISKUŠENJE” koja također zaslužuje pažnju, meni lično, priča “Iskušenje” bila je sasvim dovoljna da zaokružim svoje viđenje Suadinog pripovijedanja. Toliko potresna o čovjeku logorašu koji spletom okolnosti dolazi do njemačke tražeći posao mehaničara za što je bio kvalifikovan. Za razliku od proze u kojoj naracija autorice Suade Suljić Sokolović podebljava crtu naše realistične stvarnosti, Suadina poezija je zatočena u vremenu njene mladosti. Vrijeme neiskvarenih osjećanja, kao svile prostrtih stihova, njena su obilježja poezije koju piše. Iako ponekad sa puno patetike za voljenom Bosnom i Hercegovinom, to svakako trebamo razumjeti. A da bi je razumjeli potpuno, morali bi otići na daleki kontinent Australiju i tamo osjećati Bosnu i Hercegovinu.”

Promotorica iz Maglaja, književnica, mr.Rašida Muhić, govoreći sa posebnim senzibilitetom o knjigama Suade Suljić Sokolović, svoje izlaganje je protkala stihovima iz obje knjige, a u svom zaključku rekla: “Istinski tvrdim da se umjetnost ne može nikada potpuno objasniti.  Za umjetnost su sposobni samo produhovljeni sa naročitim senzibilitetom. Dugo nisam čitala priče koje su na ovako topao način donesene. Suada prenosi filozofiju života iz bošnjačkih prodica  u svoje priče  do čitalaca.”

Na kraju se obratila autorica Suada: “Hvala mojim dragim prijateljima koji su mi pomogli da ostvarim svoj san. Zenico volim te!” Vidno uzbuđena i umorna, jer ovo joj je bila peta i završna promocija u nekih petnaestak dana svog boravka u BiH. Zaljubljenik sevdalinke, stomatolog Dino Fazlagić, svojom je pjesmom prošarao promociju, a lijepo druženje nastavljeno je uz kahvu u prostorijama BZK “Preporod” koje svaki dan iščekuje deložaciju iz prostorija nekadašnjeg Doma Armije. Zašto je kultura nekome nepoznanica,  nećemo to elaborirati u ovom osvrtu na jednu uistinu lijepu promociju.

Piše: Said Šteta, književnik i novinar

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem