Sudske klupe

Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora

Podijeli ovu vijest:

Drugostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine, Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, osuđen je u četvrtak na osam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u Vozući kod Zavidovića, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Sud Bosne i Hercegovine je zaključio da Mahmuljin nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće kod Zavidovića, prenose sarajevski mediji.

Ova je pravosnažna i Mahmuljin nema pravo žalbe.

Odlukom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine u novembru 2021. godine poništena je prvostepena presuda Mahmuljinu pa je konačna odluka proslijeđena na odlučivanje drugostepenom vijeću.

Suđenje počelo 2016. godine

U drugostepenom postupku, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tražilo veću kaznu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine

Prema optužnici, pripadnici Odreda “El-Mudžahidin” su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika  VRS-a.

Optužnica je Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno