Naše

Sajam minerala, kristala, dragog i poludragog kamenja u holu Prve Gimnazije 25. i 26. februara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sajam minerala, kristala, dragog i poludragog kamenja u holu Prve Gimnazije 25. i 26. februara – U Zenici se po prvi put održava Sajam minerala, kristala, dragog i poludragog kamenja u organizaciji entuzijasta u ovoj oblasti, Muamera Islamovića Mummija i Ibrahima Emića Kolekcionara 52.

Sajam- Izložba bit će upriličena u holu Prve Gimnazije uz svesrdnu pomoć menadžmenta ove škole, a u cilju edukacije i otvaranju vidika posjetiocima i prevashodno učenicima ka ovoj oblasti.

Povratak prirodi i bogatim nalazištima kristala tu u našoj okolini, prevashodno je naš cilj, da mladi organizovano i uz svesrdnu pomoć svojih profesora izađu na teren i da se upoznaju na praktičan način šta je kristal i kakva je njegova uloga u našem životu.

Duboko unutar zemljine kore gasovi i mineralne strukture, pod izuzetno visokim temperaturama, nekad uspijevaju da nađu prolaz kroz zemljinu koru i izbiju na površinu. U procesu hlađenja atomi koji su do tada bili nasumično raspoređeni, počinju da se preuređuju stvarajući stabilna jedinjenja. U ovom procesu formiraju se trodimenzionalne rešetke atoma (kristalne rešetke). Kristali tako rastu sve dok se i posljednji atom ne poveže. U daljem procesu hlađenja atomi se ponovo preuređuju formirajući drugu vrstu kristala. Kristali imaju svoju karakterističnu tvrdoću. Oni tvrđi, kao što su dijamant i sve vrste kvarca (Vranica je bogata kvarcom), nastali su pod većim temperaturama i većim pritiskom, dok mekši kristali, kao što su razne vrste kalcita (Mošćanica), kristalizaciju ostvaruju pri nižim temperaturama i pritiskom . Sve osobine kristala nastaju iz njihove uređene strukture atoma koja je uvijek pravilnog simetričnog geometrijskog oblika.

Kojeg god oblika i boje bili, energetska struktura kristala im omogućava da upijaju, pohranjuju ili emituju energiju na skali elektromagnetnih talasa. Svaki kristal stalno vibrira na svojoj jedinstvenoj frekvenciji izazivajući vibracije kod čovjeka.

Nadamo se da će ovo podstaknuti učenike, nastavnike, građanstvo, da posjete ovu izložbu i dadnu svoj doprinos istoj.

Na izložbi očekujemo izlagače iz naših susjednih gradova pa i šire; Busovače, Vareša, Kaknja, Kreševa, Visokog, Novog Travnika, Sarajeva…a naravno i iz Zenice koja već broji desetak aktivnih sakupljača kristala koji obilaze naše planine u potrazi za lijepim primjercima.

Pozivamo vas da u subotu od 10-17sati i nedjelju od 10-15 sati,  25-26 februara, posjetite našu izložbu u holu Prve Gimnazije i uvjerite se u blago naše zemlje.

Ibrahim Emić, Muamer Islamović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno