Biznis

Sadnja malina u slivu Babine

Predavanja o sadnji malina
Predavanja o sadnji malina
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekološko udruženje “Eko Tvrtkovac” nastavlja i ove godine razvijati svoj osnovni projekat sadnja malina u slivu Babine rijeke. Tokom dana, u saradnji sa poljoprivrednom zadrugom “Pronatura” iz Zenice, održana su dva predavanja o sadnji, otkupu, pripadajućim poticajima i drugoj problematicu vezanoj za nove zasade malina. Predavanje je održao direktor i većinski vlasnik Pronature, g-din Haračić sa agronomom Džananom. Ista su održana u osnovnoj školi u Babinu i osnovnoj školi u Arnautima (slike u prilogu).
Na predavanju je prisustvovalo oko 70-tak potencijalnih novih kooperanata i to 30-tak u Babinu (sela Drugavci, Hajkovići, Kula, Šiblići, Poca i Trešnjeva glava) , a 40-tak u Arnautima (sela Arnauti, Puhovac, Briznik i Varda).
Nakon završetka predavanja, u Babinu je prijavljeno 12,5 duluma novih zasada maline, dok je u Arnautima prijavljeno 29 novih zasada maline,.

Nakon realizacije i ove sadnje u slivu Babine rijeke će biti zasađeno 80-tak duluma novih zasada maline (sorte vilameta i mikera) sa certificiranim sadnicama preko pomenute zadruge, dok je približan broj zasađen i sa sadnicama koje nisu iz rasadnika.
Naše udruženje je ponosno što volonterski može pomoći u posredovanju prilikom ovakvih korisnih stvari koje mijenjaju razmišljanje pojedinaca, mijenjaju sliku okoline i omogućavaju bolji životni standard u najsiromašnijem slivu grada Zenice

Ovaj projekat će nakon punog roda (2-3 godine) sa zasađenih 160 duluma maline “donositi” oko 900 000 KM više novca u ovaj sliv.
Prvu korist našeg truda očekujemo u junu iduće godine sa prošlogodišnjih zasada maline.

sekretar udruženja



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno