Biznis

APF: problemi i u zeničkom Borcu

APF o realizaciji zadataka
APF o realizaciji zadataka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalna vlada usvojila je informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) o realizaciji zadataka na usklađivanju podataka u registrima društava iz Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

APF je zadužena da, zajedno s nadležnim ministarstvima, analizira status i stanje pojedinih privrednih društava, te utvrdi i Vladi Federacije BiH predloži korigovanu Listu privrednih društava u kojima vrši ovlaštenja na osnovu državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Agencija je, također, obavezana da redovno prati i poduzima operativne mjere na okončanju obaveza usklađivanja podataka u sudskom registru poslovnih subjekata.

U informaciji je navedeno da je APF podnijela zahtjeve za usklađivanje podataka u Registru vrijednosnih papira u Federaciji BiH – upis Federacije BiH kao nespornog vlasnika državnog kapitala, a od privrednih društava zatražila da, u skladu s odredbama Zakona o privrednim društvima FBiH, te Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, podnesu registru društava zahtjeve za usklađivanje podataka u skladu s članom 18. Uredbe o vršenju ovlaštenja u ovim privrednim društvima.

Od ukupno 30 dioničkih društava, podaci u Registru vrijednosnih papira u Federaciji BiH – upis Federacije BiH kao vlasnika državnog kapitala, usklađeni su u njih 29.

U okviru izvještaja o izvršenom prijenosu vlasništva – usklađivanju podataka o vlasništvu, Registar vrijednosnih papira u Federaciji BiH, istaknut je problem tri društva: Sodaso-Holding d.d. Tuzla (u stečaju), Tvornica konfekcije “Borac” d.d. Banovići i Tvornica konfekcije “Borac” d.d. Zenica (okončan stečaj), koji su navedeni u zahtjevu APF-a, ali se ne nalaze na Listi privrednih društava u kojima Vlada Federacije BiH vrši ovlasti na osnovu državnog kapitala.

Kada je riječ o usklađivanju podataka u sudskom registru poslovnih subjekata, APF je zatražila podatke od sva 53 privredna društva – 30 dioničkih društava i 23 sa ograničenom odgovornošću.

Iz povratnih informacija dostavljenih do 30.9.2015. godine, vidljivo je da su 22 privredna društva izvršila traženo usklađivanje u sudskom registru poslovnih subjekata, jedanaest ih nije dostavilo informacije, dok je sedam privrednih društava podnijelo zahtjeve prema sudskom registru, a postupak usklađivanja je u toku.

Tri privredna društva tražila su uputstvo i/ili dokumentaciju od APF-a o usklađivanju podataka u sudskom registru poslovnih subjekata, a deset ih za neusklađivanje podataka kao razloge navode stav registra o nadležnosti za upis prava vlasništva, da nemaju dovoljno dokumenata za usklađivanje podataka, te da usklađivanje nije izvršeno zbog isteka mandata Nadzornog odbora, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno