Naše

Sačuvani rijetki primjerci bukve oko Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njeno veličanstvo Bukva (Fagus sylvatica) je bjelogorično drvo iz porodice Fagaceae. Raste na brdskim i planinskim položajima srednje, zapadne te jugoistočne Evrope.Raste iznad pojasa hrastovih šuma od 800 -1200 m.n/v A rijetki su primjerci koji rastu iznad četinarskih šuma na visinama 1800m tzv. pretplaninska bukva. Može narasti do 40 metara visine glatke je kore debljina stabla se kreće od jednog metra i više. Pogledom u visinu krasi je krošnja sa zelenim lišćem koji je u rano proljeće bogat vitaminom C.

Mnogi nisu upoznati da Bukva cvjeta gdje su cvetovi jednospolni u resama glavičastim cvatovima. Muški su okrugli a ženski su u dva cvijeta koji su kupolasti iz kojih sazrijevanjem postaju drvenasti i pretvaraju se u duge ljuske u kojima su smješteni dva ploda. Sazrijevanjem plodova zvane Bukvice. Smeđe su boje, trokutasti, i jestivi u nuždi. Dok su poslastica su vjeverice i divlje životinje koje borave u šumi.


Na žalost u planinskim dijelovima Zenice na padinama planine Lisac ovog drveće je sve manje i manje. Razlog je poznat neplanska sječa šume od strane čovjeka.
Šetajući planinarskom stazom od planinarskog doma Lisac sačuvani su rijetki primjerci ovog drveća. Razlog je nepristupačnost za čovjeka koji bi svojim mašinama sasjekli drveće koje godinama živi na padinama Lisca.
Tako svjedoči i ova Bukva koja ima u podnožju velik obim gdje bi ga zasigurno mogla zagrliti četiri čovjeka raširenih ruku .

tekst i odabir fotografija. Bernadin Kapo

bukva125



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno