Rukomet

Sa predsjednikom RK Čelik Škrbićem o aktuelnostima iz kluba: Idemo na Premijer ligu!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

RK Čelik je, osvojivši prvo mjesto i titulu jesenjeg prvaka Prve lige FBiH, ispred RK Slobode 2 (Tuzla), RK Jajca i RK Kaknja, po rezultatima, najuspješnija sportska ekipa u jesenjem dijelu prvenstva između svih kolektivnih sportova u Zenici.

Ipak, u pauzi polusezone, dok rukometna lopta miruje, mnogo je aktivnosti u RK Čeliku. Upravni odbor, stručni štab i igrači rade ovih dana maksimalno, svako u svom segmentu. Prvotimci Čelika gotovo da nisu ni prekidali sa treninzima nakon završetka prvenstva, radi se tri puta sedmično, a sa ekipom radi pomoćni trener Adnan Begagić. Ostale dane se radi individualno, po instrukcijama Šefa stručnog štaba Mikija Filipovića.

Nikome od njih ne pada na pamet nikakva druga ideja ni cilj, osim da RK Čelik osvoji titulu i da se na kraju prvenstva u ovoj godini plasira u Premijer ligu BiH.

O aktuelnim pitanjima i aktivnostima u RK Čeliku razgovarali smo sa predsjednikom Panetom Škrbićem koji je ”alfa i omega” Kluba.

Najbolji rezultati Kluba u posljednjih 5 godina

Redakcija: Prvo mjesto i titula jesenjeg prvaka je najbolji rezultat RK Čelika u posljednjih pet godina?

Škrbić: Tačno tako! Mi smo od 2010. do 2016. imali najbolje sportske rezultate u istoriji kluba dugoj 72 godine. Tada smo bili u samom vrhu Premijer lige BiH, prvaci Lige, drugi u Kupu BiH, u osmini finala evropskog Challenger Cup-a… Ja sam krajem 2016. napustio Klub, a za godinu dana se svašta izdešavalo, ispali smo iz Premijer lige BiH, imali dugovanja… Krajem 2017. godine sam se ponovo vratio na čelo Kluba, nakon što su svi rukometni i sportski radnici odbili da vode ovaj klub. Vratili smo dugove i počeli se postepeno vraćati. Godina 2018. je bila godina dizanja i stabilizacije, a veći dio 2019. i 2020. smo bili u konkurenciji za prvo mjesto. Prošla godina je najuspješnija za RK Čelik u posljednje četiri godine. I sada smo najbliži Premijer ligi BiH. Zenica i RK Čelik zaslužuju Premijer ligu, pa i Evropu. Zaslužuju da u najljepšoj gradskoj Areni gledamo vrhunske evropske rukometne ekipe.

Igrači – pravi ”ratnici”

Redakcija: RK Čelik kao najbolja sportska ekipa u Gradu, jesenji prvak?

Škrbić: Od nas su, nakon završetka proljetnog dijela prvenstva, otišla četiri standardna, ključna igrača (Slaven Šijaković, Samir Korjenić, Haris Muhić, svi u Premijer ligu BiH, te Aldin Begagić). Došla su nam takođe i četiri nova igrača: povratnik u naš tim Amar Kobilica, te Mevludin Čehajić, Muaz Kusić i Tarik Kubat. Iako smo bili duplo slabiji nego u prethodnoj polusezoni, izgubili smo samo jednu utakmicu u cijeloj polusezoni! Naši igrači su, jednostavno, ”ginuli” na terenu i činili čuda! Svi igrači, uz sjajne instrukcije sa klupe trenera Mikija Fiipovića, bili su pravi ratnici na terenu, borili se od prve do 60-te minute u svakoj utakmici. Svaka čast momcima! Amar Kobilica, Edin Gušić, Dženan Hodžić, Mirza Dervenčić (dok je bio zdrav), Mevludin Čehajić ali i oni mlađi, Ante Dragičević, Adnan Sumbuljević, Danijel Jurić, Faris Mrako, Mirsad Čelenka, Tarik Kubat, Muaz Kusić, Mensur Hadžić i ostali davali su po 200 odsto u svakoj utakmici! Sjajni su to momci! Zato smo sada na čelu tabele. Druga je Sloboda 2 Tuzla (sa jednim bodom manje), treće RK Jajce a četvrti RK Kakanj (sa po 3 boda manje od Čelika).

Pojačanja za proljeće…

Pane Škrbić na treningu RK Čelika

Redakcija: Hoće li biti pojačanja, ima li ih, kako dalje? Šta je sa pripremama?

Škrbić: Sve oko ekipe, pojačanja i treniranja je stvar trenera Mikija Filipovića. On želi da pojača roster ekipe, jer želimo održati odlične rezultate i čitavo naredno prvenstvo, želimo polusezonu bez poraza! Svakodnevno imamo ponude igrača sa strane koji žele doći u RK Čelik, ali vodimo računa da se ne prebukiramo… Trener je rekao: trebaju nam, radi rostera, još tri igrača i toga se držimo. Odnosno, držimo se toga da dovedemo onoliko igrača koliko sami možemo isfinansirati. Za sada je Klubu pristupio jedino iskusni bek Amir Došić iz Zavidovića, koji je u prošloj polusezoni igrao za RK Donji Vakuf. U ozbiljnim smo pregovorima sa još dva igrača. I to je to! Važno je istaći da smo sa našim najboljim igračem i kapitenom Mirzom Dervenčićem, koji u prethodoj polusezoni zbog povreda nije često nastupao, čvrsto dogovorili da će u naredoj polusezoni odraditi pripreme i biti u stanju maksimalno se angažovati. To nam je i veliko pojačanje.

O pripremama i finansiranju

Redakcija: Pripreme?

Škrbić: Što se treninga ekipe tiče, oni praktično nisu ni prestajali. Dio se odvija u Gradskoj areniji, sa pomoćnim tenerom Adnanom Begagićem, a individualne pripreme u ostale dane, uz online instrukcije, radi trener Miki Filipović. Odlučeno je: završne pripreme počinju 1. februara, a nismo se još odlučili gdje će se održati. Poznato je da smo polovinom novembra trebali biti na turniru u Turskoj, ali je odgođen jer je bio puni jek prvestvene sezone. Sada je ideja našeg domaćina iz Turske da se turnir igra prije 1. februara, što nam ponovo ne odgovara… Ali, vidjećemo… U svakom slučaju, pošto prvenstvo počinje 27. februara, završni dio zajedničkih priprema počinje u utorak, 1. februara. Gdje – vidjećemo.

Redakcija: Finansije? Šta je sa finansijama u Klubu? Vidimo šta se događa za OKK Čelikom?

Škrbić: Mi smo poznati kao klub koji racionalno i štedljivo raspolaže sredstvima. Stipendije naših igrača su skromne, ali su redovne. Prostiremo se koliko je ”jorgan dugačak”. Uz to, svake godine klub obezbijedi značajna vlastita sredstva svojim aktivnostima. Naše učešće u odnosu na sredstva budžeta kreće se od 40 do 80 odsto, svake godine! Nastavili smo takve aktivnosti i ove godine. Ne smijemo se osloniti samo na sredstva iz budžeta Grada za sport, iako imamo čvrsta obećanja gradonačelnika Fuada Kasumovića da će Gradska uprava maksimalno podržati Rukometni klub Čelik za ulazak u Premijer ligu BiH ove godine. Mi, kao Uprava kluba, moramo obezbijediti svoj dio. I već to činimo!

Ne razmišljamo o integraciji

Redakcija: Često se priča o integraciji dva kluba: RK Čelika i ŠR Čelika Juniora?

Škrbić: Na tu priču je stavljena tačka! To su dva zasebna kluba koji imaju svoje strategije, svoje uprave i pravce razvoja. Na skupštini RK Čelika početkom novembra prošle godine jasno je rečeno da ”RK Čelik podržava dva jaka rukometna kluba u gradu i nije zainteresovan za njihovu integraciju”. I inače, nije nam jasno zašto neko uporno ponovo pokreće to pitanje?! Ne govori se o integraciji sedam ili ne znam koliko nogometnih klubova u gradu, možda šest-sedam košarkaških klubova, itd. Poznato je kada je i kako nastala Škola rukometa Čelik junior: godine 2009, ja tada nisam bio u RK Čeliku, ali su mi to prenijeli, omladinska sekcija RK Čelika je odcijepljena od RK Čelika i registrovana kao Škola rukometa Čelik Junior. Sada je prošlo već 12 godina kako Čelik Junior djeluje samostalno. Mislim da u svom segmentu postižu dobre rezultate i mi iz RK Čelika čestitamo na tome. Mislimo i da je za naš grad dobro da ima dva jaka rukometna kluba!

Turnir i Crveno-crno veče

Redakcija: Kakvi su još planovi za ovu godinu?

Škrbić: Dva su osnovna programa kad je riječ o RK Čeliku za ovu godinu: prvo, organizovaćemo ”Crveno-crno” Čelikovo zabavno i donatarsko veče, sa najuglednijim rukometnim ličnostima iz BiH i regiona, a povod je 72 godine postojanja te organizacija devetog po redu turnira Zaim Kobilica u drugoj polovini godine. Biće tu još dosta događaja, a svakakose nadamo i proslavi ulaska u Premijer ligu BiH. Radićemo i na omasovljavanju naše Škole rukometa, povećanju broja članstva i slično – ističe Pane Škrbić na kraju intervjua i dodaje:

SVIM RUKOMETAŠIMA I RUKOMETNIM RADNICIMA, SVIM PRIJATELJIMA SPORTA I GRAĐANIMA, SVIM DOBRIM LJUDIMA ŽELIM SRETNU I USPJEŠNU NOVU 2022. GODINU!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno