Posuđeno

S ovakvim regulacionim planovima Zenica nikad neće postati “Zeleni grad”! 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

S ovakvim regulacionim planovima Zenica nikad neće postati “Zeleni grad”! Gradsko vijeće Zenice usvojilo je Nacrte regulacionih planova “Odmut, Jalija i Talića brdo”, “Trg rudara” i “Privredno-poslovna zona Zenica-Sjever” i uputilo ih u javnu raspravu u trajanju od 10 dana.

Odlična je ideja da se neiskorišteno zemljište na sjeveru grada pretvori u poslovnu zonu i tako privuče investicije, ali nacrti planova za dvije gradske zone su ponudili loša urbanistička rješenja i ne bi smjeli biti usvojeni u ovakvom obliku.

Ni procedura donošenja ovih planova nije bila zakonita, jer grad Zenica nema usvojen ni Prostorni plan, ni Urbanistički plan, koji se moraju usvojiti PRIJE regulacionih planova, kako to propisuje Zakon o prostornom uređenju i građenju ZDK (01/14).

Nacrti ovih regulacionih planova predviđaju rušenje stambenih objekata i velikog broja garaža koji su u privatnom vlasništvu, te eliminisanje zelenih površina i rušenje drveća, sve kako bi se povećao broj parking mjesta za motorna vozila. Umjesto 100 garaža napravilo bi se 160 parking mjesta, ali se ne zna ko će biti vlasnik tih parking mjesta, ko će otkupiti garaže od sadašnjih vlasnika i po kojoj cijeni?

Usmenom obećanju autora ovih planova, koje smo čuli na sjednici vijeća, da će “maksimalno sačuvati postojeće drveće” ne vjerujemo, jer smo takva obećanja čuli i kad se pravio GGM, pa smo ostali bez stotina stabala koja su bila pluća grada.

Izgradnja novih stambeno-poslovnih objekata, koji bi dodatno smanjili zelene površine i povećali potrebe za novim parking prostorom u ovom dijelu grada je neprihvatljiva. Za planiranu izgradnju novih podzemnih garaža ne zna se ko će ih graditi i predloženo je da se “sadašnji vlasnici udruže, sruše svoje objekte i naprave nove ili da ih prodaju investitorima”. Već smo svjedočili kako se novi investitori bahato ponašaju prema komšijama, grade nove objekte na metar udaljenosti od postojećih, ne traže ničiju saglasnost, a slušamo obećanja kako nove zgrade “ne smiju biti bliže od 2/3 visine od susjednih objekata”.

Eko forum zahtijeva od gradskih vjećnika da prijedloge regulacionih planova “Odmut, Jalija i Talića brdo” i “Trg rudara”, kao i nedavno usvojeni regulacioni plan “Meokušnice”, vrate njihovim autorima, da se prvo usvoje Prostorni i Urbanistički plan grada u skladu sa zakonom, a tek onda pristupe izradi regulacionih planova. Prostorni plan bi trebao predložiti barem izmještanje kasarne Bilmišće i Kazneno-popravnog doma, jer su to loše iskorišteni prostori kojima nije mjesto u centru grada, umjesto da se u već pretrpanim gradskim površinama planiraju nove zgrade i betonske površine.

Molimo vas da prilikom izrade tih planova ne ispunjavate želje građevinskog lobija, koji želi betonirati svaki pedalj ovog grada, nego pođite primjerom Atene, Melbourna, Milana, Seoula i New Yorka, koji planiraju sadnju ogromnog broja drveća i parkova kako bi se zaštitili od klimatskih promjena, zagađenja, poplava i buke. Talijanski grad Milano planira sadnju 3 miliona stabala do 2030 kako bi smanjio zagađenje zraka. Samo 2015. godine u New Yorku je zasađen milion novih stabala. Zenica još nije nadoknadila ni broj stabala posječenih zbog izgradnje GGM-a, a već gradi i planira nove betonske građevine.

Poštovani gradski vijećnici, ne dopustite da Zenica status zelenog grada dobije po boji prekrivača za tabute i vijenaca za žrtve zagađenja, nego po urbanističkom planiranju koje ide ukorak sa pozitivnim svjetskim trendovima, naučnim dostignućima i koje je u skladu sa zakonom. Pozivamo urbaniste koji vole ovaj grad da udruže svoja znanja i iskustva, da zanemare sujete i interese pojedinaca, kako bismo ovaj grad učinili ugodnijim za život.

Građane pozivamo da učestvuju u zakazanim javnim raspravama, kako bi svojim glasom ubijedili gradske vijećnike da donesu ispravnu odluku.

Javna rasprava o Nacrtu Regulacionog plana „Odmut, Jalija i Talića brdo“ održaće se:
– dana 10.12.2018.godine u 18,00 sati u prostorijama MZ „Sejmen“ za MZ „Sejmen“ i MZ „Jalija“,
– dana 11.12.2018.godine u 18,00 sati u prostorijama MZ „Londža“ za MZ „Odmut“ i MZ „Londža“.

EKO FORUM ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno