Zenica

Rudnik Zenica će biti zatvoren: Šta će biti sa zeničkim rudarima?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudnik Zenica će biti zatvoren. Moraju se ispuniti obaveze prema radnicima. Biće posla za dio njih u drugim rudnicima u sastavu Koncerna, kaže Sinan Husić.

Prvi ozbiljni izazov za pravednu tranziciju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH na područjima gdje se ostvaruje aktivna proizvodnja uglja biće rješavanje Rudnika mrkog uglja Zenica i situacije sa njegovih 615 radnika.

Federalna Vlada izražava punu posvećenost ovom procesu u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama BiH, kao i planovima i potrebama za obezbjeđenje količina energije za potrebe ovog entiteta. I Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH podržava poduzimanje mjera na aktivnostima pravedne tranzicije. Ali prvo treba ispuniti obaveze prema zeničkim rudarima.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH podržava zaključak Vlade FBiH, koji je usvojen na bazi informacije federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o poduzimanju mjera na aktivnostima pravedne tranzicije u ovom entitetu, na područjima gdje se ostvaruje aktivna proizvodnja uglja.

ZADUŽENJA

– Ono o čemu govorimo duži period je da je potrebno na ozbiljan i odgovoran način krenuti u izradu strateških dokumenata na bazi kojih će se provoditi ovaj proces pravedne tranzicije i samog energetskog sektora u FBiH. Vidimo da se i u zaključcima Vlade i u stavu resornog federalnog ministarstva kaže da su to dugoročni procesi. Svima nam je jasno da je to tako. Raduje činjenica da se počelo kretati sa mrtve tačke po tom pitanju. Nadamo se da će ti dokumenti imati potreban nivo kvalitete i da će na socijalno prihvatljiv način kreirati procese koje treba provoditi u sklopu tranzicije elektroenergetskog sektora, kaže za naš list Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Sinan Husić: Rješenje je u završnoj fazi/Muhamed Tunović

U zaključku je navedeno da Vlada izražava punu posvećenost procesu pravedne tranzicije u Federaciji, u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine, planovima i potrebama za obezbjeđenje količina energije za potrebe FBiH.

Ured federalnog premijera, kao i federalna ministarstva finansija, okoliša i turizma, prostornog uređenja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, rada i socijalne politike te prometa i komunikacija zaduženi su da dostave Ministarstvu energije, rudarstva i industrije prijedlog člana koji će biti u sastavu Interresorne ministarske komisije – Upravljačkog odbora FBiH za aktivnosti na izradi strategije pravedne tranzicije energetskog sektora FBiH do 2030, sa projekcijom do 2050. godine i podršku projektima pravedne tranzicije u FBiH. A pomenuto ministarstvo je zaduženo da pripremi prijedlog rješenja o imenovanju Interresorne ministarske komisije – Upravljačkog odbora FBiH za podršku projektima pravedne tranzicije u FBiH i dostavi Vladi na razmatranje i usvajanje.

U skladu sa ovim zaključkom, JP Elektroprivreda BiH i rudnici uglja Zenica, Kreka, Kakanj i Banovići imaju zaduženje da putem svojih interno imenovanih radnih tijela pruže punu podršku i ostvare koordinaciju sa Svjetskom bankom, s ciljem dostavljanja podataka neophodnih za identifikaciju prioritetnih investicija kao procjenu indikatora za praćenje napretka/ostvarivanja projekta. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je i da nastavi aktivnosti na procesu pravedne tranzicije energetskog sektora u FBiH i pripremi strateške dokumente u vezi sa tim procesom.

ISPLATA RADNIKA

– Nema dileme da će Rudnik Zenica biti zatvoren. Sad smo maksimalno fokusirani na to da se ispune obaveze koje postoje prema radnicima. U završnoj fazi je kreiranje određenog zakonskog rješenja na bazi kojeg će se kompletan proces i projekat zatvaranja rudnika provoditi. Pratimo rad tijela koja rade na izradi prednacrta zakonskog rješenja. Očekujemo da se u prihvatljivom roku taj proces, a vezano za to zakonsko rješenje, okonča. Potrebno je i da se obezbijede uslovi za isplatu plata radnicima koji izvršavaju određene zadatke u RMU Zenica, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, a onima koji su u prekidu radnog angažmana u skladu sa Pravilnikom o radu, istakao je Husić.

S obzirom na potrebe Rudnika mrkog uglja Kakanj i drugih ugljenokopa u sastavu Koncerna, objašnjava Husić, zeničkim rudarima će biti ponuđen prelazak u te rudnike. Neki bi kroz nova zakonska rješenja mogli ostvariti pravo za odlazak u penziju, a dio njih bi mogao biti riješen kroz isplatu otpremnina.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno