Zenica

Rudnik mrkog uglja Zenica obilježio Dan rudara, u penziju ispraćena 44 radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Kako je tom prilikom istakao v. d. direktora Edin Pašić, ove će godine ostvariti oko 70 posto planirane proizvodnje, jer je, kako je dodao, iza njih možda i najteža godina, u kojoj su zbog nerentabilnosti prije tri mjeseca morali trajno zatvoriti jamu “Stranjani“.

Proizvodnja uglja sada se samo odvija u jamskim pogonima “Raspotočje“ i “Stara jama“, dok je Površinski kop “Mošćanica“ već odavno “konzerviran“.

“Uprkos teškim uslovima, za sve naše kolege koje danas ispraćamo u penziju uplatili smo sve doprinose pa će oni moći primati svoje zaslužene penzije. Pripremili smo za njih i prigodne poklone”, kazao je Pašić, izrazivši uvjerenje da će se preduzeće na čijem je čelu uspjeti izvući iz krize.

-Imamo u planu raditi novu organizaciju, sistematizaciju, a sve u cilju kako bismo već naredne godine pozitivno poslovali. Mislim da ćemo to i uspjeti, jer proizvodnja se u ova dva preostala pogona stabilizovala. Nadamo se samo da neće biti nepredviđenih situacija, odnosno da ćemo imati kontinuiranu proizvodnju – ističe Pašić.

Penzioner Medin Delić, koji je sa 52,5 godine života skupio potrebnih 40 godina benificiranog staža za punu penziju, ističe kako mu je drago što je za sve te godine teškog jamskog rada te vrijeme provedeno na ratištu u ulozi vojnika, sačuvao zdravlje.

“Naravno, hvala Bogu, drago mi je što sam završio i što nisam invalid, ali još ne vjerujem da ću u penziju. Čovjek se na sve navikne za tolike godine rada. Ja sam cijeli radni vijek, ako izuzmemo ratni period, proveo u jami ‘Raspotočje'”, kaže Delić.

Za njega je rudarski posao, kaže, bio normalan posao kao i svaki drugi pa nije ni razmišljao da li će se živ i zdrav vratiti kući. U jami je, ističe, prošao sve faze rada te od te plaće uspio školovati svoju kćerku, koja je završila i fakultet.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno