Biznis

Rudnici u Federaciji BiH u nikad težem stanju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U globalnoj krizi energenata, s kojom je suočena i Bosna i Hercegovina, kao jedan od logičnih koraka nameće se oslanjanje na vlastite pouzdane energentske resurse, prije svega na rudnike. Procjene stručnjaka su da ćemo još minimalno trideset godina struju dobivati iz uglja, a to znači da će vlasti konačno novac morati početi ulagati u rudnike na koje su do sada gledali kao na trošak.

Rudnici u Federaciji Bosne i Hercegovine su u nikad težem stanju, što ilustrira činjenica da u najveći rudnik u Federaciji BiH, Rudnik Kreka od kojeg ovisi proizvodnja električne energije, ništa nije ulagano.

“Vjerujte da smo mi ogorčeni zato što bi taj rudnik danas nam bio itekako potreban i, umjesto 500 tona, davalo bi se 1800 do dvije hiljade tona ekstra kvalitetnog uglja. Što se tiče ova dva druga kopa, rudnik Dubrave i rudnik Šikulje sa površinskom eksploatacijom, i tu je stanje jako loše zato što se na vrijeme nije ulagalo”, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika “Kreka”

“Čeka nas jedno katastrofalno stanje. Možemo samo zamisliti šta bi se desilo da smo ovisni o uvoznoj električnoj energiji u vremenu u kojem svi trenutno zajedno živimo i radimo”, ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika Federacije BiH.

I iz Sindikata rudnika koji nisu u Koncernu s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine traže da se donese strateški petogodišnji plan ulaganja u rudnike, jer rudari rade u katastrofalnim uvjetima.

“Nekad su razmišljali hoće li ih pogoditi metak ili granata, a sada razmišljaju hoće li se urušiti nešto na njih dok dođu do radnog mjesta. Oni rade lopatama i krampama. Mi takvom primitivnom proizvodnjom ne možemo odgovoriti potrebama”, naglasio je Zijad Lacić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara Federacije BiH.

Rudnici koji su žila kucavica energetskog sektora u Bosni i Hercegovini vape za ulaganjima, a njihovi rudari svoja prava najčešće ostvaruju putem štrajkova. Zbog globalne energetske krize, Bosna i Hercegovina će još minimalno trideset godina biti oslonjena na ugalj. Vlasti u Bosni i Hercegovini rudnike još uvijek promatraju isključivo kao trošak.

“Trideset godina se rudnici raubuju na uštrb relativno jeftine energije koja se plasira na tržište i koja se čak i izvozi. Sve to ide na štetu rudara i na štetu rudnika. Neophodno je promijeniti politiku prema rudnicima, dozvoliti veću cijenu uglja, racionalnog razvoja rudnika. Samim tim će se i plate rudarima povećati, a ne na ovakav način da se štrajkovima mora moliti država ili vlast”, poručio je Sabid Zekan, Rudarski fakultet Univerziteta u Tuzli.

Sve ono što smo izgubili u posljednjih trideset godina sada je potrebno brzo nadoknaditi. Prvi korak je osloboditi rudnike od politika i dati im privredno djelovanje, povećati cijenu uglja i pustiti da rade. Žele li vlasti to tako, opet će odlučiti politika.

Autor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno