Zenica

Rudari u ponedjeljak kreću za Sarajevo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protesti rudara Rudnika mrkog uglja u Zenici promijenili su svoju prvobitnu formu, jer je Skupština samostalnog sindikata RMU Zenica na održanoj vanrednoj sjednici odlučila da se stupi u štrajk.

Članovi skupštinskog tijela sindikalne organizacije Rudnika su na sjednici formirali ‘Štrajkački odbor’, koji će obaviti sve pripreme za zakonsko odvijanje rudarskog štrajka.

-Mi u ponedjeljak polazimo pješke za Sarajevo da bismo ostvarili svoje zakonske interese i ciljeve koje zastupamo. Upravi JP Elektroprivrede iznijet ćemo svoja tri zahtjeva – isplata regresa za ovu godinu, zatim garanciju za redovne isplate plaća i tekućih primanja zaposlenih, kako se ne bi dešavali nesporazumi i tražimo da se ubrzaju aktivnosti u vezi s obećanjimaa za ulaganja u modernizaciju proizvodnje. Zeničke jame mogu proizvoditi kvalitetan ugalj i opskrbljivati tržište – izjavio je nakon sjednice sindikata Mehmed Oruč, predsjednik SS RMU Zenica.

Planirano je da oko 1.200 zaposlenika Rudnika mrkog uglja Zenica u ponedjeljak oko osam sati, pješice krene za Sarajevo, dok će oko 200 zaposlenih ostati na radnim mjestima gdje će nadzirati sigurnosnu situaciju u pogonima.

Sindikalna organizacija rudnika, kažu, nema sredstava da angažuje oko 50 autobusa, koji bi obavili transport, i rudari će krenuti pješice, jer ne vjeruju da će se bilo šta promijeniti preko vikenda, ali se nadaju rješenju svog problema u razgovoru sa čelnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno