Biznis

Rudari u FBiH dobijaju povećanje plata, odgađa se planirani štrajk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije BiH i sindikati rudara postigli su dogovor u vezi s kolektivnim ugovorom i povećanjem plata, potvrđeno je za Klix.ba. Donesena je odluka da se rudarima do decembra isplaćuje jednako povećanje plata, ali i produži ranije istečeni kolektivni ugovor.

Predstavnici Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH, Rudnika mrkog uglja u Banovići i sindikata rudara danas su u Sarajevu održali sastanak na kojem su pronašli zajedničko rješenje. Ono se odnosi na produženje kolektivnog ugovora sa jednom izmjenom, što će u narednim danima biti realizirano, saznaje Klix.ba.
Kao što je poznato, rudari sedam rudnika koji posluju u koncernu Elektroprivrede BiH skupa sa rudarima iz Rudnika mrkog uglja u Banovićima pred nadležne su iznijeli konkretne zahtjeve, koji su se odnosili na kreiranje novog kolektivnog ugovora, kroz koji će dobiti povećanje satnice od 20 posto, odnosno sa 2,70 na 3,24 KM.

Svim zaposlenicima po 230 KM

Međutim, krajnji ishod je takav da je dogovoreno produženje kolektivnog ugovora koji je istekao 30. aprila ove godine, uz linearno, odnosno jednako povećanje plata zaposlenima u rudnicima u Federaciji BiH.

“Tokom sastanka je dogovoreno produženje važenja kolektivnog ugovora koji je bio na snazi do 30. aprila ove godine, uz izmijenjenu okolnost. Ona se odnosi na to da se na socijalno prihvatljiv način linearno svim radnicima, počevši od 1. maja do 31. decembra ove godine, odnosno do izrade novog kolektivnog ugovora isplaćuje po 230 KM”, kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka, koji posluje u okviru koncerna Elektroprivrede BiH.

Prema riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, ovakav model u aktuelnom trenutku je najpravedniji, jer se putem njega ide na povećanje od 230 KM za svakog zaposlenika.

“Danas smo konačno dogovorili i to da se produži postojeći kolektivni ugovor te da se u okviru naknada i plata uvede neto povećanje za 230 KM podjednako za sve. Na ovakav način će oni ljudi koji imaju niske plate dobiti veće povećanje, dok oni koji imaju visoke plate sada imaju manje povećanje. Mi ćemo taj prijedlog u ponedjeljak poslati na mišljenja, nakon čega ćemo organizirati telefonsku sjednicu vlade FBiH, a onda i potpisati sporazum ili novi kolektivni ugovor sa važenjem do kraja 2022. godine”, pojasnio je Džindić za Klix.ba, istaknuvši da su intenzivni pregovori trajali proteklih sedam do deset dana.

Novi dvogodišnji ugovor od januara 2023.

Tokom sastanka je dogovoreno da se period do kraja ove godine iskoristi za usaglašavanje ostalih segmenata za koje se dosad nisu mogla pronaći zajednička rješenja jer je drugačiji način poslovanja i obračuna plata i naknada rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH i onih koji djeluju izvan njega, poput RMU Banovići.

Sve to bi, kako nam je potvrdio Džindić, trebalo biti sadržano u novom dvogodišnjem kolektivnom ugovoru koji bi važio od 1. janauara 2023. godine.

Inače, današnjim postizanjem dogovora, rudari su promijenili svoj smjer djelovanja na način da planirani generalni štrajk 23. maja ove godine neće održati.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno