Biznis

Rudari prihvatili ponudu Vlade FBiH: Povećanje plata za 230 KM neto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić potvrdio je danas za Fenu da je sa Sindikatom radnika rudnika FBIH postignut dogovor o produženju kolektivnog ugovora.

Dodao je da će ugovor biti produžen već u ponedjeljak i da će svim radnicima u rudnicima biti linearno povećane plate za 230 KM neto.

– Ovo je prvi put da se svima linearno povećava plata a ne procentualno u odnosu na satnicu, tako da se neće desiti da oni koji već imaju velike plate dobiju velika povećanja a oni koji primaju male plate da dobiju mala – rekao je Džindić.

Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer Fadil Novalić na nekom od posljednjih sastanaka.

– Također, dogovoreno je da ćemo iskoristiti vrijeme do nove godine da u okviru socijalnog dijaloga između reprezentativnih sindikata, Elektroprivrede BiH i RMU Banovići budu nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru koji bi trebao imati moderniju formu – kazao je Džindić.

Istakao je da je dobro da je sindikat shvatio da restruktuiranje rudnika nema alternativu i da taj proces mora biti završen.

Džindić je naglasio da je zajednički konstatovano da je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima.

Oba sindikata prihvatili su ponudu Vlade FBiH o linearnom povećanju plaće u iznosu od 230 KM od 1. maja 2022. godine.

Istovremeno je dogovoreno da se važenje kolektivnog ugovora koji je istekao 30. aprila produži do 31. decembra 2022. godine. Podsjećamo, rudari su insistirali da povećanje osnovice plaće iznosi 20 posto i to je bio osnovni uvjet za otkazivanje štrajka i produženje važenja kolektivnog ugovora.

– Prihvaćena je ponuda Vlade FBiH jer u njoj ima pravednosti. Ovo rješenje je povoljnije za poslodavce, ali će na dobitku biti naši radnici sa najmanjim plaćama. Oni sa najvećim plaćama u rudarstvu solidarni su sa svojim kolegama i mislimo da smo napravili optimalan korak u datom trenutku.

Naravno, nastavit ćemo razgovarati o novom kolektivnom ugovoru – kazali su nam iz izvora bliskih sindikatu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno