Zenica

Rudari jame Stranjani obustavili rad, ipak dogovoren nastavak rada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari jame Stranjani obustavili rad – Obustavljena je proizvodnja u pogonu Stranjani, Rudnika mrkog uglja Zenica. Razlog obustave je navodna najava menadžmenta da zatvori ovaj pogon. Pred rudnikom u Stranjanima okupilo se oko stotinjak rudara.

Ipak, nakon razgovora predstavnika sindikatza i Uprave, dogovoreno je da se uradi Elaborat o isplativosti dalje eksploatacije uglja na ovom području i da se do tada nastavi neometan rad.

Ne mogu reći da se pogon zatvara, već je samo dat nalog da se uradi elaborat o isplativosti daljnje eksploatacije uglja u rudniku – izjavio je nakon sastanka direktor RMU Zenica Nisvet Vrškić. Kaže da će nezavisna kuća uradit elaborat nakon kojeg će biti poznato da li će se nastaviti eksploatacija ili će ta jama biti zatvorena.

– Oni su i do sada, zadnjih pet mjeseci, samo radili na pripremama za proizvodnju – ističe Vrškić, pojasnivši da će dodatnim bušenjima biti poznato da li ima ekonomske isplativosti za nastavak rada.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudarstva FBiH Sinan Husić, rekao je da su usaglašeni stavovi da trenutno niko od 224 radnika iz ovog rudnika neće ići iz preduzeća.

– Ono što je neupitno, da je danas struka iz RMU Zenica ponudila i predstavila jedno od mogućih rješenja za narednih nekoliko godina za pogon ‘Stranjani’ – kazao je Husić, koji je dodao da svaki elaborat mora uzeti u obzir sigurnu eksploataciju. Husić je kazao kako nema govora o tome da li će u pitanje doći radna mjesta te da su danas samo razgovarali o budućnosti jednog od pogona RMU Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno