Naše

Rudari i (de)blokada računa: Do podne jedna, poslijepodne druga priča

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari i (de)blokada računa: Do podne jedna, poslijepodne druga priča- Jučer je na sastanku u Gradskoj upravi dogovorena najnovija privremena deblokada računa RMU Zenica do 10. maja i dat je rok Elektroprivredi BiH i RMU Zenica da do tog datuma riješe problem duga za zateznu kamatu za KGZ prema Gradu Zenici ili će doći do nove blokade računa.

Piše: Haris Dž.

Nakon sastanka gradonačelnik grada Zenica Fuad Kasumović je izjavio:

“Ja ću sada ispoštovati zahtjev Sindikata i Gradskog vijeća koje je po mom odobrenju donijelo zaključak, iako nisam bio tu. Donijeli su zaključak da dajemo 30, a evo ja dajem još 10 dana. Znači, dajem rok EPBiH, Rudniku i Gradskoj upravi da potpišu Sporazum o izmirenju ovog duga.”

Nakon što se danima nije oglašavao, jer je bio na godišnjem odmoru, po povratku sa godišnjeg odmora u nekoliko svojih Facebook istupa je tvrdio da on nema veze sa blokadom računa rudnika i da nema pravo da deblokira račun jer bi bio uhapšen.

U programu N1, u emisiji Dan uživo 4. aprila 2023. godine je izjavio:

“Ovo je klasnična zamjena teza i suosjećam se s rudarima. Ovo apsolutno s politkom nema veze, osim s politkom odlazeće vlasti koje je rudare spinovala da dolazi pred Gradsko vijeće. Grad Zenica nikome nije dužna. Ovo je dug od 2005. 2006. 2007. Potpisivali smo reprograme ranije, njih 16, i nikada nisu ispoštovali. Lako je gladne ljude zloupotrijebiti. Oni su dio koncerna koji stotine miliona KM dijeli i Grad Zenica nema nadležnost. Nisam ih ja blokirao, već porezna uprava”, rekao je u utorak gradonačelnik Kasumović.

Dodao je kako građani moraju znati da ja po statutu Grada Zenica on štitio imovinu grada, jer je to dug rudnika prema gradu. Podsjetio je da zbog toga što je štitio imovinu grada bio i uhapšen.

Uhapšen sam jer sam autobusku stanicu u Zenici uknjižio na građane Zenice i onda sam uhapšen. Ako me kantonalno tužilašto neće uhapsiti, ja ću potpisati deblokadu računa“.

U emisiji je također izjavio da osobe koje su za vrijeme odmora ga mijenjale po ovlaštenju nisu smjele deblokirati račun zbog straha od hapšenja i progona i da zbog toga nisu izašli pred rudare.

Ipak, u srijedu (5. aprila 2023. godine) održan je sastanak u Gradskoj upravi (nakon propalog sastanka u utorak 4. aprila na kojem su prisustvovali svi osim predstavnika Gradske uprave Zenica) gdje je dogovorena deblokada računa uz uslove.

Elektroprivreda BiH i RMU Zenica su zaduženi da do 10. aprila nađu način i pripreme sporazum za isplatu duga za zateznu kamatu Gradu Zenici za neustavni KGZ.

Postavlja se pitanje ko je zaista prebacivao lopticu i odgovornost tokom ovih desetak dana i držao na stotine rudara i njihove porodice u agoniji.

Nakon tvrdnji da nema ništa sa blokadom, da će biti uhapšen i gonjen ako izvrši deblokadu računa, Kasumović je dao nalog da se račun deblokira?

Ko je zaista zloupotrijebio rudare i njihovu situaciju ostavljamo vama da prosudite na osnovu objava iz medija i sa zvanične stranice Fuada Kasumovića na Facebooku.

Kontradiktornosti u izjavama koje se pojavljuju u samo 48 sati dovoljno govore o svemu.

Nakon privremenog završetka drame oko blokade računa, Kasumović je na zahtjev većine u Gradskom vijeću Zenica, za koju je rekao da donosi odluke po njegovom odobrenju (što dovoljno govori o stanju Gradskog vijeća) odlučio da isplati 100.000 KM rudarima.

Traže od mene da pomognem rudare sa 100.000 KM. Grad je stabilan, a rudari su građani ovog grada. Vrlo je bitno i to kako nije izborna godina pa niko ne može spinovati kako to radim radi izbora. Odmah ću uputiti dopis RMU Zenica da mi dostave žiroračune rudara, a Grad Zenica će svakog rudara pomoći sa 100 KM. Valja istaći da direktori i njihovi najbliži saradnici neće biti na tom spisku jer se oni ne bore za rudare nego slušaju nalogodavce iz Sarajeva da pljačkaju građane Zenice odnosno zeničke komorate”, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Možda nije izborna godina, ali da li se radi o kupovini socijalnog mira nakon agonije koja je priređena i skupljanja jeftinijih političkih poena na vama je da zaključite.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno