Info

Roboti preuzimaju poslove, neke profesije i dalje tražene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Roboti preuzimaju poslove, neke profesije i dalje tražene – Širenje automatizacije donijet će određene promjene na tržištu rada, prije svega ukidanjem ljudskih pozicija koje će preuzeti roboti.

U bliskoj budućnosti očekuje se velika potražnja za računovođama, ali se također očekuje da će i njih u jednom trenutku zamijeniti kompjuteri, zaključak je istraživanja američkog tržišta rada koje je sproveo CareerBuilder.

Posla će također biti za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

Platforma CareerBuilder koja služi za povezivanje radne snage i poslodavaca prognozira da će se u SAD-u u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi, a da će najveći rast zapošljavanja biti unutar visokoplaćenih i niskoplaćenih djelatnosti.

Autonomna vozila i dronovi

CareerBuilder ocjenjuje da će visokoplaćene pozicije zabilježiti rast od 5,7 posto, a niskoplaćene 5,6 posto, dok će srednjeplaćene pozicije rasti za 3,8 posto u petogodišnjem periodu.

U SAD-u se u narednim godinama očekuje još 50.000 radnih mjesta za vozače dostavnih vozila, ali postoji vjerovatnoća da će i njih zamijeniti autonomna vozila i dronovi, prenosi B92.

Velika potražnja će biti i za građevinskim radnicima, medicinskim sestrama i strukama iz finansijskog sektora.

Među, kako se navodi, slabije plaćenim pozicijama, najlakše će posao nalaziti trgovci, kuhari, njegovatelji, radnici u osiguranju i recepcionari u hotelima.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno