Biznis

ROBNA RAZMJENA SA NAJUDALJENIJIM TRŽIŠTIMA: Tekstil iz BiH ide u Ugandu, papir u Šri Lanku, u Obalu Slonovače meso, a u Togo…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osim sa zemljama regiona i Evrope, BiH ostvaruje i robnu razmjenu sa najudaljenijim destinacijama pa su tako domaći proizvodi poput papira, municije, namještaja i posteljine stigli čak i do Šri Lanke, Kameruna, Tajvana i Gvatemale, dok je kod nas završio šećer iz Singapura, a ekstrakti za bojenje sa Sejšela.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je za sedam mjeseci ove godine, trgujući sa najudaljenijim zemljama svijeta, BiH iz Nigerije uvezla svega kilogram odjeće vrijednosti 346 KM, a na tamošnje tržište plasirala vozila i oružje vrijednosti blizu milion KM.

Proizvodi iz domaćih pogona od januara do kraja jula ove godine stizali su do tržišta u Zimbabveu, gdje su izvezeni kotlovi i mašine, zatim Vijetnama gdje su plasirana mineralna goriva i drvo, kao i do Ugande gdje je BiH izvezla tekstil i obuću.

U državu Togo otišla su vozila, a u Tanzaniju električne mašine, dok je u Surinamu završio dio namještaja proizvedenog u domaćim fabrikama.

BiH je u Somaliju izvezla hemijske i farmaceutske proizvode, u Panamu obuću i mašine, u Namibiju alate, a u Obalu Slonovače meso vrijedno oko 156.000 maraka.

Od januara do kraja jula ove godine u Šri Lanci je završio papir iz BiH vrijednosti 5,1 milion maraka, dok je iz te zemlje u BiH stigla kafa i čaj vrijednosti nešto više od 127.000 maraka.

Sa druge strane, sa dalekih destinacija u BiH je stizalo svega, od sjemena iz Urugvaja, pamuka iz Uzbekistana, do mesnih prerađevina iz Vijetnama.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe za “Glas Srpske” da je svaki oblik spoljnotrgovinske razmjene bitan i koristan za privrednike u BiH.

“To što ostvarujemo izvoz i uvoz sa dalekim destinacijama pokazuje da smo vješti i sposobni da sa njima sarađujemo, čak i ako su količine male, to je dobar početak. Veoma je važno uspostaviti prve kontakte, a kasnije sve ide lakše”, rekao je Pavlović.

Naglasio je da podaci o robnoj razmjeni sa najudaljenijim zemljama pokazuju stepen vitalnosti poslovnih ljudi u BiH.

“Problem jeste to što tu aktivnost ne prate diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP), niti Ministarstvo spoljnih poslova BiH na čelu sa ministarkom Biserom Turković, koja ne razumije da je DKP mrežu potrebno koristiti za razvoj poslovnih odnosa, a ne samo za uhljebljenje partijskih ljudi”, upozorio je Pavlović.

Podaci na stranici Spoljnotrgovinske komore BiH, pokazuju da sa pojedinim zemljama BiH ostvaruje izvoz, ali nema uvoza. Osim toga, sa zemljama poput Madagaskara, Bahama, Tadžikistana, Venecuele i Zambije BiH uopšte ne posluje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno