Biznis

Nedostatak radne snage utjecat će na dinamiku izgradnje koridora Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna poduzeća u BiH zapošljavaju više od 80.000 radnika, njihovi prihodi iznose više od 6,7 milijardi maraka godišnje, stoga transparentnost njihova rada mora biti u središtu javnog interesa.

To je rečeno na tematskom forum “Boljim nadzorom do efikasnijih javnih poduzeća” s fokusom na poslovanje JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, održanom u organizaciji Centra civilnih inicijativa (CCI).

– Na ovom događaju i sličnim koje organizira CCI, građani imaju priliku pozvati na odgovornost one koji rukovode javnim poduzećima, ali i saznati sve informacije koje ih interesiraju kada je u pitanju poslovanje javnih poduzeća – rekla je projekt koordinatorica CCI-ja Emina Čomaga.

O radu Autocesta Federacije BiH d.o.o. Mostar govorio je direktor tog javnog poduzeća Elmedin Voloder.

Istaknuo je kako je u središtu interesa Autocesta FBiH izgradnja kompletnog koridora 5C i svih brzih cesta, čijom bi se realizacijom omogućio gospodarski i društveni napredak bh. zajednice.

Dodao je kako se čini sve da radovi na koridoru budu okončani do 2028. godine.

– U ovom trenutku aktivno je više gradilišta za novih više od 30 kilometara autoceste, što nije bilo jednostavno realizirati zbog problema koje su na svjetskom tržištu izazvali prvo pandemija, a potom agresija na Ukrajinu. Do kraja godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela koridora 5C, a uz to ćemo realizirati ugovaranje dviju dionica na jugu, od Mostara jug do Bune. Ono što je trenutno najvažnije na cestovnom koridoru 5C, jeste činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i mostarska obilaznica, raspisani tenderi i početak izgradnje planiran je za narednu godinu – najavio je Voloder.

Ukazao je na problem nedostatka radne snage što će, kako je kazao, svakako utjecati na dinamiku realizacije projekta.

Po njegovim riječima, trenutno je na gradilištima angažirano preko 500 kvalificirane radne snage koja nije iz BiH, a u budućnosti će trebati najmanje 2000 radnika.

Pomoćnik ministra cestovne infrastrukture Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Jadranko Puljić istaknuo je kako svaku inicijativu, prijedlog i zaključak koji dođu iz Autocesta FBiH resorno ministarstvo pomno promotri i uputi dalje prema Federalnoj vladi u cilju pozitivnog iznalažena rješenja, kako bi se otkočili ciklusi projekta financiranja, građenja autocesta i brzih cesta u FBiH.

– To su kompleksni procesi koji se ne mogu preko noći uradit, a trenutno postojeće okolnosti, poput energetske krize kao posljedica rata u Ukrajini, nije zaobišla poduzeća koja posluju u tržišnoj ekonomiji, pa ovo ministarstvo pokušava odgovoriti i na te izazove i realizirati zacrtane planove – kazao je Puljić.

Dodao je kako se nakon koridora 5C fokus prebacuje na brze ceste i autoceste koje nisu na tom koridoru.

Riječ je o autocesti Žepče – Tuzla – Brčko – Orašje, zatim Jadransko-jonskoj autocesti kroz BiH te brzoj cesti Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno