Info

Rezultati popisa stanovništva na čekanju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rezultati popisa stanovništva na čekanju- Federalni zavod za statistiku očekuje usvajanje prijedloga Jedinstvenog programa za obradu podataka, koji predstavlja osnov za dalji nastavak aktivnosti na obradi i objavi konačnih rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost Federalni zavod za statistiku FBiH podsjeća da je, zajedno sa druge dvije statističke institucije u Bosni i Hercegovini, učestvovao u pripremi i provedbi popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Nakon provedenog terenskog rada, tri statističke institucije nastavljaju zajednički rad na kontroli, analizi i obradi popisne građe u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstva i stanovima u BiH 2013. godine, zakonima o statistici, kao i “Protokolom o zaštiti podataka” potpisanim od sve tri statističke institucije.

“U skladu sa zakonom određenom nadležnošću i redovnim aktivnostima koje je preduzimao Federalni zavod za statistiku u proteklom periodu objavljivani su određeni preliminarni rezultati za koje je uvijek jasno isticano da su podložni promjenama i da kao takvi ne mogu biti pravna osnova za donošenje bilo kakve formalne odluke od strane organa uprave”, ističe se u saopćenju.

U službene svrhe moći će biti korišteni isključivo konačni rezultati Popisa, utvrđeni i službeno objavljeni od statističkih institucija u Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine predviđenom roku – najkasnije do 1. jula 2016. godine.

U cilju ostvarenja navedenih aktivnosti, kako se dodaje u saopćenju, Federalni zavod za statistiku je aktivno učestvovao na svim zakazanim sastancima, kako od organa vlasti u Bosni i Hercegovini, tako i od međunarodnih organizacija. Na prvom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i BiH održanom u Briselu 17. decembra 2015. godine Federalni zavod za statistiku je iskazao svoj pozitivan stav o prihvatanju IMO preporuka, što je istovremeno i stav Popisnog biroa Federalnog zavoda za statistiku.

U periodu od 1. do 4. februara ove godine održana je 22. misija Međunarodne monitoring operacije (IMO tima) sa predstavnicima tri statističke institucije BiH i tom prilikom razgovaralo se o provedenim aktivnostima u protekloj godini (2015.), tj. nakon 21. IMO misije koja je održana od 24. do 27. februara 2015.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno