Info

Jedinstveni program za obradu podataka

Jedinstveni program za obradu podataka
Jedinstveni program za obradu podataka
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedinstveni program za obradu podataka- Federalni zavod za statistiku očekuje usvajanje prijedloga Jedinstvenog programa za obradu podataka, koji predstavlja osnov za dalji nastavak aktivnosti na obradi i objavi konačnih rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost Federalni zavod za statistiku FBiH podsjeća da je, zajedno sa druge dvije statističke institucije u Bosni i Hercegovini, učestvovao u pripremi i provedbi popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Nakon provedenog terenskog rada, tri statističke institucije nastavljaju zajednički rad na kontroli, analizi i obradi popisne građe u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstva i stanovima u BiH 2013. godine, zakonima o statistici, kao i „Protokolom o zaštiti podataka“ potpisanim od sve tri statističke institucije.

“U skladu sa zakonom određenom nadležnošću i redovnim aktivnostima koje je preduzimao Federalni zavod za statistiku u proteklom periodu objavljivani su određeni preliminarni rezultati za koje je uvijek jasno isticano da su podložni promjenama i da kao takvi ne mogu biti pravna osnova za donošenje bilo kakve formalne odluke od strane organa uprave”, ističe se u saopćenju.

U službene svrhe moći će biti korišteni isključivo konačni rezultati Popisa, utvrđeni i službeno objavljeni od statističkih institucija u Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine predviđenom roku – najkasnije do 1. jula 2016. godine.

U cilju ostvarenja navedenih aktivnosti, kako se dodaje u saopćenju, Federalni zavod za statistiku je aktivno učestvovao na svim zakazanim sastancima, kako od organa vlasti u Bosni i Hercegovini, tako i od međunarodnih organizacija. Na prvom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i BiH održanom u Briselu 17. decembra 2015. godine Federalni zavod za statistiku je iskazao svoj pozitivan stav o prihvatanju IMO preporuka, što je istovremeno i stav Popisnog biroa Federalnog zavoda za statistiku.

U periodu od 1. do 4. februara ove godine održana je 22. misija Međunarodne monitoring operacije (IMO tima) sa predstavnicima tri statističke institucije BiH i tom prilikom razgovaralo se o provedenim aktivnostima u protekloj godini (2015.), tj. nakon 21. IMO misije koja je održana od 24. do 27. februara 2015.

(Agencija FENA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno