Zenica

Rezultati Općinskog suda Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općinski sud u Zenici je tokom protekle godine ostvario dobre rezultate – ocijenila je Dijana Ajanović, predsjednica Suda tokom prezentacije izvještaja o radu Općinskog suda u Zenici za 2014. i Programa rada za 2015. godinu.

Tokom prošle godine bilo je 129.000 neriješenih predmeta, među kojima je čak 108.000 predmeta utuženja iz komunalne oblasti, po osnovu grijanja, vode, rtv takse i usluga za odvoz otpada.

Istovremeno je zaprimljeno novih 72.000, od kojih je riješeno 64.000 predmeta.

Kolektivna norma, 40 nosilaca pravosudnih funkcija, ostvarena je 147 posto, uz izuzetno mali broj ukinutih ili preinačenih rješenja ovog suda.

Općinskom sudu u Zenici po sistematizaciji nedostaje čak osam sudija, za koje postoji saglasnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ministarstva pravde, ali u ovom trenutku Zeničko-dobojski kanton ne može izdvojiti sredstva za njihovo angažovanje.

Kada bi bilo primljeno osam novih sudija, učinak u rješavanju predmeta u Osnovnom sudu u Zenici bi mogao biti povećan za 25 posto, a istovremeno bi se povećao priliv sredstava u budžet Zeničko-dobojskog kantona po više osnova, uključujući naplatu zakonskih sudskih taksi.

Trenutni dug Vlade ZDK-a Općinskom sudu u Zenici iznosi oko 800.000 KM, po raznim osnovama, što otežava rad i prijeti blokadom ove pravosudne ustanove.

Treba istaći da je Općinski sud u Zenici tokom prošle godine blagovremeno postupao po 142 zahtjeva upućena po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Na medijsko pitanje o planiranoj dogradnji i rekonstrukciji zgrade zeničkog Općinskog suda, predsjednica Dijana Ajanović je istakla da je sve odgođeno zbog nedostatka sredstava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno