Nogomet

Rezime nakon dvije utakmice: Šta čeka Zmajeve u nastavku kvalifikacija za EURO?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je nakon dva meča kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj na polovičnom učinku, a očekuje nas još osam utakmica do kraja.

Zmajevi su otvorili kvalifikacije velikom pobjedom u Zenici nad reprezentacijom Islanda (3:0), ali samo tri dana kasnije, desilo se prizemljenje porazom u Bratislavi od reprezentacije Slovačke (2:0).

Naša reprezentacija je sada treća u grupi, iza Portugala koji ima maksimalnih šest bodova, i Slovačke koja ima četiri. Iza nas su Island s tri boda, Luksemburg s jednim, te Lihtenštajn bez bodova.

Nismo mogli dobiti bolji start od pobjede nad Islandom. Iako je novi selektor Faruk Hadžibegić iznenadio javnost tako što je poslao Miroslava Stevanovića na tribine prije utakmice, te nas je sve šokirao izostanak kapitena Edina Džeke zbog povrede, Island je pao skoro pa previše jednostavno.

Dominantna utakmica naših Zmajeva i pobjeda od tri gola razlike. Rade Krunić je uživao u ulozi bliže protivničkom golu, zbog čega je i postigao dva pogotka. Amar Dedić je zaokružio fantastičnu partiju koju je pružio s prelijepim golom.

Ostatak ekipe je izgledao dobro. Anel Ahmedhodžić, Siniša Saničanin i Hrvoje Miličević su odigrali odlično, te nisu dopustili previše šansi Islanđanima.

To je još impresivnije kada imamo u vidu da Saničanin nema konstantne minute u Partizanu, a posebno kada uzmemo u obzir da je isti taj Island postigao sedam pogodaka u narednom meču.

Treba reći da je to bilo u utakmici protiv Linhenštajna, ali nijednoj reprezentaciji nije lagano dati sedam golova, pa makar to bio Linhenštajn.

Međutim, utakmica protiv Islanda se brzo zaboravila. Hladan tuš i prizemljenje za naše Zmajeve došlo je tri dana poslije, kada nas je s lakoćom pobijedila Slovačka.

Naši reprezentativci su na teren stadiona Tehelné pole izašli kao da im se taj dan nije dalo igrati fudbal. To su iskoristili Slovaci koji su agresivnom, ali i staloženom igrom uspjeli da bez problema pobjede naše Zmajeve.

Podsjetimo, to je ista Slovačka koja je protiv Luksemburga, na domaćem terenu, tri dana ranije remizirala rezultatom 0:0. Nešto nije štimalo, a nakon utakmice protiv Slovačke, bilo je jasno i šta.

Koliko god impresivno izgledala utakmica protiv Islanda, samo je pokrila ogromni problem naše reprezentacije – bez Edina Džeke u napadu, naša selekcija nema dovoljno kvalitete u finalnoj trećini terena.

Smail Prevljak i Ermedin Demirović su u utakmicama protiv Slovačke i protiv Islanda kombinovano imali sedam šuteva, od čega samo tri prema golu naših protivnika. Posebne kritike su bile upućene Prevljaku, koji je u obje utakmice podbacio.

Ovom prilikom, kontaktirali smo bivšeg selektora Bosne i Hercegovine Mišu Smajlovića, koga smo pitali kako vidi naše prve dvije utakmice.

“Stvorila se euforija nakon pobjede protiv Islanda, koja je ipak jedna slabija ekipa. Ta euforija nam se obila o glavu protiv Slovačke.

Ni Slovačka nema pretjerano jaku reprezentaciju, prije utakmice s BiH su izgubili šest mečeva. Za nas je to svojstveno, euforija nas obuzme i onda izgubimo utakmicu koji bi trebali pobijediti”, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba Smajlović, koji je reprezentaciju vodio od 2000. do 2002. godine.

Naš proslavljeni napadač Elvir Bolić nije istog stava što se tiče naših protivnika. On je izjavio kako je Slovačka pokazala da može da odigra dobro, a i da je Island kvalitetna reprezentacija.

“Ja mislim kako smo vidjeli istu selekciju BiH, to jeste istu ekipu, koja je pokazala dva lica. Slovačka nije toliko bolje odigrala od Islanda.

Može biti razlog naše neiskustvo ili umor, ja to ne znam. Ono na čemu mi moramo raditi je kontinuitet i kvalitet.

Reprezentacije u ovoj grupi možemo pobjediti i kući i na strani, te se svakako nadam da će utakmica protiv Islanda biti pravilo za naše igre”, izjavio je Bolić, koji za našu reprezentaciju ima 51 utakmicu i 22 gola.

Šta slijedi za našu reprezentaciju? Za dva mjeseca igramo naredne dvije utakmice, a prva će biti protiv Portugala, najtežeg protivnika u našoj grupi, i to na gostujućem terenu.

Fudbalska reprezentacija Portugala je pobijedila Luksemburg i Linhenštajn uz deset postignutih, a bez primljenih golova. Još uvijek ih predvodi Cristiano Ronaldo, koji je uspio postići četiri gola u ove dvije utakmice.

Druga utakmica će se igrati na našem terenu, a protivnik će biti Luksemburg. Luksemburg bi morao biti sigurna tri boda za našu reprezentaciju, ali ne radi se više o selekciji protiv koje se odmah upisuju bodovi – to su i dokazali protiv Slovačke.

Ne trebamo se zavaravati, naša borba u ovoj grupi, posebno nakon poraza od Slovačke, nije za prvo mjesto. Dobra vijest je da smo još uvijek itekako u igri za drugo mjesto, gdje će se voditi žestoka borba sa Slovacima.

Za našu reprezentaciju je najbitnije da pobijedi sve utakmice protiv ‘donjeg doma‘ grupe u kojoj se nalazimo. Linhenštajn, Luksemburg i Island nam ni pod kojim uvjetom ne smiju otkinuti bodove.

Protiv Portugala je teško očekivati puno uspjeha. Naša reprezentacija još uvijek nema iskustvo da se bori s ovakvom selekcijom, ali ako i tu dođe do nekih bodova, tim bolje za nas.

Od ostatka kvalifikacija, vrijedi zaokružiti datum kada će se drugoplasirani u ovoj grupi, najvjerovatnije, odlučiti. To je 19. novembar ove godine, i sasvim slučajno posljednja utakmica kvalifikacija.

Naravno, radi se o susretu protiv Slovačke na domaćem terenu i, osim ako ne bude nekih iznanađenja, to će biti ‘biti ili ne biti’ za naš plasman na Europsko prvenstvo.

Smajlović je stava kako imamo više nego solidne šanse da prođemo dalje.

“Slovačka je kiksala protiv Luksemburga, a mi nemamo tu mogućnost. Moramo pobijediti Luksemburg, Linhenštajn, Island i Slovačku.

Nažalost, Portugal moramo zanemariti. Ostale utakmice trebamo jako ozbiljno shvatiti. Kvalitetniji smo, bolja reprezentacija od ostalih ekipa, sada je samo stvar našeg pristupa“, zaključuje Mišo Smajlović.

Bolić je sličnog stava. I bivši napadač Galatasaraya i Fenerbahcea, između ostalih ekipa, mišljenja je kako je Portugal favorit broj jedan u našoj grupi.

“Bez obzira na prvu utakmicu, Island je još uvijek kvalitetna ekipa i njih ne treba zanemariti u borbi za drugo mjesto.

Sve je otvoreno za drugo mjesto u našoj grupi i između Islanda, Slovačke i naše reprezentacije će se voditi borba za plasman na EURO 2024. godine“, dodaje Elvir Bolić.

Zmajevi znaju svoj zadatak, znaju šta moraju uraditi i sada je sve na plećima naših igrača. Pritisak je svakako najviše na selektoru Faruku Hadžibegiću, koji ima još puno da dokaže pred našim navijačima.

Autor: radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno