Nogomet

Rezime 2022.: Ostvareni sportski i finansijski ciljevi. Grad Zenica jedina prepreka!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U nastavku ovog teksta, klub će javnosti prezentovati ostvarene rezultate na svim poljima, opisati prepreke s kojima se suočava, te na taj način rezimirati još jednu uspješnu poslovnu godinu.

Od odluke o nastavku takmičenja u najnižem rangu bosanskohercegovačkog fudbala i dolaska aktuelnog Upravnog odbora na rukovodeće pozicije, klub je postavio osnovni cilj u četverogodišnjem mandatu a to je nedvosmisleno – deblokada glavnog računa NK Čelik Zenica i gotovo sve aktivnosti i odluke donešene u ovoj godini su bile podređene upravo tom cilju. Osim vraćanja kluba u potpuno legalno poslovanje, klub je paralelno radio na podizanju kvaliteta u svim segmentima kluba, unaprjeđenju procesa, poboljšanju organizacije, iznalaženju što više izvora prihoda, racionalnom trošenju, te promicanju ispravnih vrijednosti za koje u klubu smatramo da NK Čelik treba njegovati.

  1. Tekuće poslovanje

Kako je predstavljeno na sjednici Skupštine, klub uspješno servisira svoje tekuće obaveze po dospijeću prema uposlenicima, igračima, dobavljačima, službenim licima, nogometnim savezima i ostalim partnerima kluba i ono što nam je u klubu jako važno – prema poreznim institucijama, posebno prema Poreznoj upravi FBiH pošto je finansiranje tekućih poreza i doprinosa preduslov za nesmetano odvijanje reprograma poreskih dugovanja.

  1. Vraćanje dugovanja

Pored izmirenih svih tekućih dospjelih obaveza, klub je u 2022. godini isplatio iznos od 184.278,85 KM usmjeren na vraćanje naslijeđenih dugovanja.

U ovoj godini su izmirene i posljednje obaveze prema igračima i licima od kojih je prijetila opasnost od suspenzije za odigravanje utakmica što smatramo velikim uspjehom cijele administracije kluba, ali i njegovih članova i navijača! Čelik nakon dugo vremena ne mora strahovati od suspenzija nadležnih komisija Nogometnog saveza BiH što je veliko olakšanje za rad i preduslov za vraćanje dugovanja prema drugim povjeriocima.

Veliku zaslugu za vraćanje dugovanja u tekućoj godini ima aranžman s FK Sarajevo po kojem je NK Čelik navedenom klubu ustupio na korištenje stadion Bilino polje za šest utakmica.

  1. Preostala dugovanja

U ovom trenutku, dugovanja koja opterećuju rad kluba se mogu podijeliti u dvije grupe: dugovanja prema licima koji nisu blokirali glavni račun i prema onima koji su to učinili.

Prema procjenama rukovodstva na osnovu obavljenih razgovora s povjeriocima, procjenjuje se da bi se dugovanja prema navedenim grupama povjerioca mogla sanirati kako slijedi:

  • Prema licima koji nisu blokirali račun – cca. 115.000 KM,
  • Prema licima koji su blokirali račun – od 550.000 do 600.000 KM.

Dakle, procjenjuje se da bi klub s cca. 700.000 KM uspio isplatiti sva dugovanja koja opterećuju njegovo poslovanje, te da bi se u tom slučaju u potpunosti mogao posvetiti daljnjem razvoju, novim infrastrukturnim projektima i sportskim ambicijama.

U ova dugovanja nije uključen dug prema Poreznoj upravi FBiH kojeg putem reprograma finansira Grad Zenica niti dug prema JP ViK.

Isplatom dugovanja prema bivšim igračima od kojih je postojala mogućnost za suspenzijom odigravanja utakmica, klub je u značajno povoljnijoj situaciji prilikom pregovora s preostalim povjeriocima.

  1. Menadžment

U ovoj godini, došlo do izmjena na pozicijama Generalnog sekretara čiju poziciju je preuzeo Haris Milak, te na poziciji Marketing menadžera čiju poziciju obavlja Maid Redžić. Klub je potpuno uspješno obavio tranziciju na ovim pozicijama.

Pred kraj godine, nakon što su stečeni svi administrativni uvjeti, Upravni odbor je uz saglasnost Skupštine imenovao i Generalnog direktora – Emira Čerima koji je zbog statutarnih ograničenja napustio članstvo u Upravnom odboru, te će se u narednom periodu moći potpuno posvetiti zadacima i izazovima koje pred njega stavlja pozicija Generalnog direktora.

  1. Marketing

U ovoj godini, klub je produžio saradnju sa gotovo svim sponzorima, te je akvizirao i nekoliko novih partnera od kojih su najznačajniji BH Telecom d.d., Arcelor Mittal i Synapse Sports Regulatory.

Paralelno su nastavljene akcije 12. igrač i Vjerni navijač koje bilježe zadovoljavajući broj učesnika.

Pred kraj 6. mjeseca, pokrenuta je i akcija Čelični zid putem koje je klub osigurao sredstva za izmirenje obaveza prema bivšim igračima od kojih je prijetila suspenzija odigravanja utakmica.

Od vlastitih sponzora, partnera, te donatora kroz akcije 12. igrač, Vjerni navijač i Čelični zid, klub je osigurao trećinu ukupnih prihoda!

Pored akviziranja sponzora, ispunjenja ugovornih obaveza prema njima i uspješnog provođenja navedenih akcija, klub je rekonstruirao web stranicu, unaprijedio rad društvenih mreža, te poboljšao komunikaciju s javnošću i medijima.

  1. Seniorska momčad

Sezonu 2021/22 u kojoj Čelik nije imao imperativ prvoga mjesta, klub je okončao na 3. poziciji sa 11 bodova zaostatka za prvoplasiranom ekipom.

U martu tekuće godine, došlo je do promjene trenera, te je za novog šefa stručnog štaba imenovan bivši trener juniorske selekcije Armin Duvnjak pod čijim je kormilom ekipa ostvarila niz od 14 uzastopnih pobjeda do kraja sezone 2021/22, a u prvi tim je uspješno promovisao i afirmisao nekoliko juniora koji će kasnije činiti okosnicu prvog tima.

Za narednu takmičarsku sezonu 2022/23 klub je postavio ambiciju ostvarenja plasmana u Prvu ligu FBiH, te je u saradnji sa proširenim stručnim štabom, angažovao tri ciljana pojačanja: Mirsad Šijerkić, Mahir Mehić i Mahir Karić, organizirao nekoliko zahtjevnih pripremnih utakmica i obavio ljetne pripreme u Fojnici.

Nakon dva neuspješna rezultata u prvih pet kola (poraz od NK Bosna Visoko i remi sa FK Borac Jelah), ekipa se uspjela konsolidirati i do kraja polusezone upisati 9 pobjeda od 10 utakmica.

Ipak, tekuću godinu je definitivno obilježila velika pobjeda protiv FK Sarajevo u 1/16 finala Kupa BiH pred skoro 10.000 gledalaca na Bilinom polju nakon dramatične serije izvođenja penala.

Čelik je polusezonu završio na 1. mjestu u prvenstvu, dok u osmini finala Kupa BiH na Bilinom polju dočekuje ekipu FK Radnik Bijeljina.

  1. Omladinski pogon

U martu je izvršena rotacija na promjeni trenerskih pozicija kada je bivši trener juniorske selekcije Armin Duvnjak preuzeo kormilo prvog tima, a napustivši treniranje seniora, za trenera juniora imenovan je Pavle Skočibušić.

Godinu prati trend porasta broja dječaka u omladinskom pogonu našeg kluba, pogotovo u najmlađim netakmičarskim selekcijama.

Nažalost, zbog kompleksnih odnosa s Gradom Zenica, klub još uvijek nije napravio značajnije pomake kako bi konačno riješio najveće pitanje u radu omladinskog pogona, a to je izgradnja vlastitog terena za treniranje.

U nastavku je izvještaj o ostvarenim sportskim rezultatima u Omladinskom pogonu u polusezoni 2022/23:

Predpioniri (U-12)

Ekipa predpionira trenutno se nalazi na 5. mjestu Kvalitetne lige NS ZDK s omjerom od 4 pobjede, 1 neriješenim i 3 izgubljene utakmice s gol razlikom 19:15. Raduje činjenica da veliki broj talentovane djece iz ostalih zeničkih škola fudbala u prethodnim mjesecima masovno prelazi u našu Omladinsku školu.

Pioniri (U-14):

U trenutnoj sezoni, pionirska selekcija NK Čelik se nalazi na 1. mjestu s 5 pobjeda i 3 remija te s gol razlikom 24:5. Bitno je napomenuti da su jedini neuspjesi napravljeni kada je najbolji pojedinac u ekipi bio na kampu „Elitnih U-14 reprezentativaca“ (budućih kandidata za mlade reprezentativne selekcije).

Kadeti (U-16):

U sezoni 2022/23 kadeti se nalaze na 3. mjestu u Omladinskoj ligi BiH grupa Centar 2 s 10 pobjeda, 2 remija te 3 izgubljene utakmice te s gol razlikom 56:8. Kadeti ovu sezonu igraju većinom sa mlađim kadetima u timu. Cilj je plasirati se na završnicu Omladinske lige BiH te afirmisati igrače koji su promovisani iz pionirske selekcije.

Juniori (U-18):

U sezonu 2022/23 se ušlo s velikim očekivanjima i ambicijama zbog izuzetno talentovane generacije juniora. Cilj je plasman na završnicu, organizacija završnice tj. razigravanja za Premijer ligu u Zenici, te u konačnici plasman u juniorsku Premijer ligu BiH. Ekipa trenutno dijeli 1. mjesto s ekipom NK Romari Vitez s 12 pobjeda i 3 remije i bez poraza s gol razlikom od 54:8. Sezona se nastavlja u 03/23 te ćemo nakon 18. kola i međusobnog susreta s NK Romari na Kamberovića polju znati koliko smo blizu ostvarenju zacrtanog cilja.

Mimo toga, juniorska selekcija je osvojila Kup NS ZDK te se plasirala na završnicu Juniorskog kupa NS FBiH, gdje je u 1/4 finalu nesretno izgubila od FK Slobode.

  1. Odnos s Gradom Zenica

Javnosti je poznato da Grad Zenica još uvijek krši Sporazum o međusobnoj saradnji s NK Čelik Zenica, te je na taj način zaključno s današnjim danom oštetio naš klub za iznos od: 475.388,46 KM. O kolikom se iznosu radi, najbolje potvrđuje procjena da bi se s navedenim novcem uspješno deblokirao račun nakon 17 godina!

Klub je podnio tužbu protiv Grada, a ove godine su se vodili i još uvijek vode postupci pred Općinskim i pred Kantonalnim sudom u Zenici:

  • 05.2021 – Podnesena prva tužba protiv Grada Zenica pred Općinskim sudom u Zenici
  • 01.2022 – Održano pripremno ročište pred Općinskim sudom u Zenici
  • 10.2022 – Održana glavna rasprava pred Općinskim sudom u Zenici
  • 11.2022 – Općinski sud u Zenici odbio tužbeni zahtjev NK Čelik Zenica
  • 12.2022 – Na nepravomoćnu presudu Općinskog suda uložena žalba Kantonalnom sudu u Zenici
  • 12.2022 – Podnesena nova tužba protiv Grada Zenica za obaveze dospjele od 01. mjeseca 2022

Ostaje neshvatljivo iz kojeg razloga Gradska uprava ovakvim postupcima nanosi sramotu građanima Zenice, međutim klub nije imao izbora, te je morao svoja sredstva zatražiti sudskim putem.

S druge strane, opstrukcije Gradske uprave prema Čeliku se ne ogledaju isključivo kroz ovo kršenje sporazuma nego i kroz ne potpisivanje ugovora s ALBA Zenica zbog čega se već gotovo dva mjeseca ne održava travnjak Bilino polja zbog čega se dovodi u pitanje mogućnost odigravanja proljetnih utakmica NK Čelik Zenica i reprezentacije BiH.

Na samom kraju, rukovodstvo i menadžment NK Čelik Zenica se svim čelikovcima od srca zahvaljuju na saradnji u uspješnoj 2022. godini. Vjerujemo da ćemo uz vašu pomoć novu 2023. godinu učiniti još uspješnijom!

NK ČELIK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno