Zenica

Revolucionarna metoda liječenja defekta kostiju glave patentirana u Kantonalnoj bolnici Zenica i Mašinskom fakultetu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tim stručnjaka iz Kantonalne bolnice Zenica i Mašinskog fakulteta u Zenici postigli su značajan napredak razvijanjem inovativne metode liječenja defekta kostiju glave. Ova inovacija obećava poboljšane rezultate u liječenju povreda glave.

Kroz saradnju između medicinskih stručnjaka i inženjera, tim je uspio razviti inovativnu tehniku koja će omogućiti funkcionalni i estetski napredak kod pacijenata sa defektima kostiju glave. Ova metoda donosi nadu pacijentima koji se suočavaju s ozbiljnim povredama glave.

Klasični postupci liječenja defekta kostiju glave često su zahtijevali dugotrajne periode oporavka i nosili rizik od komplikacija. Nova metoda obećava smanjenje vremena oporavka i povećanje šansi za potpuno izliječenje. Tehnika je i publikovana u prestižnom časopisu Medicina, gdje je u posljednjih nekoliko dana privukla pažnju stručnjaka iz svijeta, o čemu svjedoči izvještaj da se radi o najčitanijem istraživanju u ovom časopisu.

Najveći doprinos istraživanju su dali doc. dr. Hakija Bečulić i Denis Spahić, dipl. ing. A u procesu publikovanja i pisanja istraživanja učestvovali su i: Emir Begagić, Ragib Pugonja, prof. dr. Rasim Skomorac, dr. Aldin Jusić, prof. dr Edin Selimović, dr. Anes Mašović i doc. dr. Mirza Pojskić. Mladi istraživači iz Kantonalne bolnice Zenica i s Medicinskog i Mašinskog fakultet Univerziteta u Zenici su na ovaj način prvi “patentirali” autentičnu proceduru iz Zenice, te se nadaju da će u skorije vrijeme imati mogućnosti da dalje razvijaju tehnike koje će doprinjeti boljoj zdravstvenoj usluzi u Zenici i Bosni i Hercegovini.

Pristup (link od časopisa): https://www.mdpi.com/1648-9144/59/10/1732



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno