Zenica

Rektor UNZE Dževad Zečić

Dževad Zečić
Dževad Zečić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici (UNZE) će u narednim danima biti središte niza programa kojima će obilježiti deset godina rada, odnosno 15 godina postojanja.

– UNZE se od osnivanja aktivno uključio u rad rektorskih konferencija, međunarodnih projekata te saradnju s univerzitetima u regionu, ali i šire, čak i na drugim kontinentima. Uz „Alpe Adria“ rektorsku konferenciju aktivni smo i u rektorskoj konferenciji balkanskih zemalja, koja okuplja 45 univerziteta od Turske do Hrvatske – kaže Dževad Zečić, rektor najmlađe državne visokoškolske ustanove u BiH.

Naglašava da je osam fakulteta UNZE-a uključeno u sve dostupne evropske i internacionalne projekte, što je rezultiralo i da postane prvi državni univerzitet u FBiH s potrebnom akreditacijom za rad.

S obzirom na to da je obrazovanje u nadležnosti kantona, česti su kontakti na unapređenju zakonskih okvira za rad, ali još postoji niz ograničenja koja sputavaju akademski, prije svega istraživački rad i projekte finansirane u stranim fondovima, koji zahtijevaju drukčiji način raspodjele novca, od uobičajenog kroz budžet.

– UNZE je od prvog dana zasnovan na bolonjskim, odnosno principima Magna karte, a potvrda toga bit će u ponedjeljak, kad nam gosti na svečanosti u BNP-u Zenica trebaju biti rektori univerziteta regiona – navodi Zečić.

Na svečanosti će biti uručena priznanja za saradnju i pomoć te promociju UNZE-a prijateljima, a među dobitnicima će biti najveći donator Univerzitetu AGRAM grupacija iz Hrvatske te već slavni bh. atletičar, student UNZE-a Amel Tuka.

Na osam fakulteta UNZE-a školuje se oko 6.000 studenata, od kojih je oko četvrtina ove godine upisala prvu godinu dodiplomskog studija. UNZE u svom sastavu ima i dva istraživačka centra, Univerzitetsku biblioteku te Metalurški institut “Kemal Kapetanović” koji čini deset specijaliziranih instituta i dva centra.

– UNZE nema mogućnost kontinuiteta u kadrovskom stasavanju, jer ne možemo zaposliti asistente, koji bi prirodom posla trebali unaprijediti, akademski napredovati i zamijeniti kao domaći kadar profesore koji odlaze u penziju. Ograničenja koja su razumljiva za kantonalne institucije, administraciju, ne smiju i ne mogu se primjenjivati u akademskom radu i životu, jer ovdje mnogo stvari funkcionira drukčije. Tako smo uskraćeni za mnoge strane projekte, koji insistiraju da rad našeg profesora na projektu bude direktno plaćen njima, dok nas postojeći propisi obavezuju da zaposlenik nema pravo sklapati ugovor o djelu – objašnjava Zečić.

– U subotu će Arena biti domaćin godišnje promocije diplomanata prvog i drugog ciklusa UNZE-a, promovirat ćemo 588 diplomanata te 41 magistra nauka, kao i 29 magistara struke – ističe Zečić.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno