Nogomet

Reforma UEFA takmičenja: BiH potrebno čudo da poveća broj predstavnika u Evropi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

S posljednjim sinoćnim zviždukom Szymona Marciniaka u Istanbulu spuštena je zavjesa na sezonu 2022/23. Samim tim, kompletirana je UEFA rang-lista zemalja na osnovu koje će biti izvršena podjela viza za evropsku 2024/25.

Finalni okršaj Lige prvaka suštinski ništa nije izmijenio. Čak i da je Inter trijumfovao, Italijani ne bi preskočili Nijemce na trećoj poziciji, dok je slavlje Manchester CItyja samo učvrstilo Engleze na tronu sa skoro 17 koeficijentnih bodova više od Španaca.

Računajući samo ovu sezonu engleski premijerligaši su najuspješniji sa 23,000 bodova. Slijede Italijani (22,357), Nijemci (17,125), Španci (16,571), Belgijanci (14,200), Nizozemci (13,500), Francuzi (12,583), Portugalci (12,500), Turci (11,800).

Bosna i Hercegovina je sa dva boda rangirana tek na 42. poziciju.

Zašto je učinak u datoj, odnosno posljednjoj sezoni bitan od 2024. osim za zbirni plasman?

Kao što je poznato, Liga prvaka se proširuje na jesen iduće godine (umjesto 32 brojat će 36 učesnika), a dva od četiri ekstra mjesta popunjavat će peti klub iz dvije zemlje s najboljim koeficijentom u sezoni prije. Dakle, da reforma LP kreće od ovog septembra, Englezi i Italijani dobili bi po još jednog predstavnika. To bi bili Liverpool i Atalanta.

Lista sa zbirom od posljednjih pet sezona odredit će učesnike eurokupova za sezonu 2024/25.

Podsjetimo, BiH je trenutno na 41. mjestu s ukupno 9,75 bodova, što znači da zadržava broj od četiri predstavnika u Evropi (jedan u Ligu prvaka, tri u Konferencijsku ligu).

Zanimljivo je baciti pogled i na rang listu kada se izbriše tek završena sezona. U pitanju su startne pozicije za ono što slijedi već od jula, kada kreću borbe kroz nove kvalifikacije. Najveću i najvažniju promjenu predstavlja pad Francuske, odnosno skok Nizozemske na peto mjesto. Ovo, naravno, ne mora ništa da znači, jer Ligue 1 bi tokom godine mogla da se vrati. Ali sada za to mora žestoko da se bori.

Što se naše zemlje tiče, da bi povećala broj učesnika u evropskim kupovima ili eventualno dobila predstavnika u Evropskoj ligi, bio bi potreban spektakularan nastup jedne ili više bh. ekipa u predstojećoj sezoni. Bez ulaska u Top 20 na rang-listi na to ne možemo računati…

Kompletnu listu možete pogledati na ovom LINKU.

Autor: scsport.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno