Zenica

Rebalansirani budžet Zenice je za devet posto manji od usvojenog plana za 2022.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradsko vijeće Grada Zenica usvojilo je na današnjem zasjedanju izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta tog grada za devet mjeseci tekuće godine.

Pomoćnica gradonačelnika za finansije Fatima Vojvodić navela je da su razlozi za donošenje izmjena i dopuna Budžeta uglavnom zbog povećanja cijena i inflacije.

U rebalansiranom budžetu planirani ukupni prihodi i primici te rashodi i izdaci su u iznosu od 65.375.225,56 KM, odnosno devet posto ili 6.372.970,53 KM manji od usvojenog budžeta u januaru ove godine.

-Svjedoci smo da cijene enormno rastu, da je u oktobru ove godine u odnosu na oktobar prošle nivo potrošačkih cijena bio veći za 17,4 posto. Zbog toga su i izmijenjene potrebe budžetskih korisnika za budžetskim sredstvima na pojedinim pozicijama. Sljedeći razlog za donošenje ovih izmjena budžeta je usklađivanje poreznih prihoda s revidiranom projekcijom javnih prihoda za 2022. godinu, koju je u oktobru izradilo Fedralno ministarstvo finansija, a prema kojoj su planirana povećanje poreznih prihoda, a posebno prihoda od indirektnih poreza i poreza na dohodak – istakla je Vojvodić.

Razlog za izradu rebalansa gradskog budžeta bila su i doznačena sredstva s viših nivoa vlasti i međunarodnih organizacija na depozitni račun Grada, za što su se morali donositi zaključci o uvećanju sredstava, a na osnovu Odluke Vlade Federacije BiH od 8. augusta doznačena su im i sredstva od preko 422.000 KM za saniranje posljedica pandemije Covida-19 (125.000 KM) te ostatak za sufinansiranje određenih projekata.

Rebalans je bilo nužno raditi i zbog izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, koji se počeo primjenjivati od 1. septembra ove godine, a prema kojem su povećane naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje pa su za ove namjene uvećani i transferi od kantona.

Što se tiče izvršenja Budžeta za prvih devet mjeseci ove godine, napominje Vojvodić, ostvareni su prihodi u iznosu od oko 48.000.400 KM, a što je za 11 posto manje od idealnog plana za ovu godinu, a za 21 posto više od ostvarenih prihoda i primitaka u 2021. godini.

-Rashodi za isti period izvršeni su u iznosu od oko 33.600.000 KM, a što je za 38 posto manje od idealnog plana, a za dva posto više od izvršenih rashoda u istom periodu prošle godine. Shodno tome, u izvještajnom periodu januar-septembar ostvaren je akumulisani suficit u iznosu od 9.620.507 KM – podvukla je Vojvodić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno