Zenica

Reakcije: Skomorac – Ne tražimo pohvale, ali SDP brani javašluk i nerad i neka ih je sram

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jutros se oglasio Općinski odbor SDP Zenica, u saopćenju u kojem navodi da je “jedan radnik zeničke Kantonalne bolnice dobio otkaz”. u opširnom saopćenju SDP kritikuje potez uprave KBZ navodeći da u drugim državama medicinski radnici suočeni sa Covid-19 pandemijom dobijaju uvećane plaće i nagrade, a u Zenici otkaze”. U saopćenju se ne navodi uzrok otkaza, kao ni identitet zaposlenika, kao ni koje je poslove obavljao.

Zatražili smo od direktora ove ustanove, dr. Rasima Skomorca, da odgovori na “prozivku” iz ove političke stranke.

– Radi se o apsolutnoj neistini, manipulaciji i zamjeni teza. Neka im je na sramotu i savjest. Četiri mjeseca ta, a i većina drugih stranaka nisu riječ rekli o onome s čim se suočavaju svi zaposlenici Kantonalne bolnice, pa i drugi zdravstveni radnici radnici u Zenici, ZDK i cijeloj BiH. I neka nisu, mi ne postojimo radi stranaka. Ne radi se o jednom, nego dva radnika, ali izgleda jedan je njihov, pa ih drugi ne zanima. Mi radnike ne dijelimo po boji kože, nacionalnosti, strankama, nego je li rade ili ne rade, ispunjavaju li obaveze ili ne, ističe dr. Skomorac i nastavlja –

– Proveden je disciplinski postupak za oba radnika. U komisiji bio i član sindikata i donesena je jednoglasna odluka. Pomenuti radnici su se pismenom izjavom, a i preko društvenih mreža izjasnili da neće da rade i odbili postupiti po pisanom rješenju. Ono što je zanimljivo da SDP brani nedisciplinu, a ne hvali više od 200 radnika KBZ koji su predano radili i rade. To je, najblaže rečeno, degutantno. Četiri puna mjeseca, od marta, cijeli zdravstveni sistem u ZDK odlično se suočava sa pandemijom, osobito bolnice i njene stotine zaposlenika. Dobili smo pohvale Svjetske zdravstvene organizacije, od svih nivoa struke i drugih međunarodnih faktora. Najopterećenija smo bolnica u Federaciji po broju liječenih i hospitaliziranih pacijenata. Najmanje dobili od viših nivoa, kako opreme tako i novca. to cijela država zna, svi osim SDP-a. Nismo imali smrtnih slučajeva, te smo vjerovatno i jedina bolnica koja je istovremeno pružala i redovne usluge i COVID usluge, reorganizirali se u hodu i napravili paralelni sistem. Jeste li igdje čuli da su obavljeni porodi Covid-19 pozitivnih majki, kod nas dvije. Jeste li gdje čulid a je bilo operacija na tijelu Covid-19 pacijenta osim u KBZ? Ne, niste. Niti smo tražili, ni dobili pohvale bilo koje politike. Ali smo izgleda trebali pitati SDP da li ćemo provesti zakonitu proceduru disciplinskog postupka po Pravilniku o radu i kazniti one koji u stanju prirodne nesreće pismeno odbili naređenje o rasporedu na rad. Nismo pitali nikog, pa nećemo ni njih. Ne zanima nas, vrijedne zdravstvene radnike ko je u kojoj stranci već kako ko radi. Sad nas se sjetili, a nisu ni sad trebali. Još jednom, sram ih bilo, ističe dr. Skomorac.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno