Politika

Reakcija vezana za izjavu predsjedavajuće Gradskog vijeća

Na 42.sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je održana 24.10.2019.godine, aktuelna predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Zenica, gospođa Diana Bešić, prilikom diskusije na četvrtoj tački Dnevnog reda – Autentično tumačenje članova 106 i 107 Poslovnika Gradskog vijeća, izjavila je, citiramo:
„ …ima jedan…. ovaj…. vodeći političar u našoj zemlji, koji je legalan, ali nije legitiman, a njegov je komentar bio – “ma hajte, molim vas”… a i moj je… “
Kako je iz navedenog jasno na koga se izjava odnosi, podsjećamo gospođu Bešić na sljedeće:

Gospodin Željko Komšić, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda hrvatskog naroda, izabran je legalno i legitimno, sa ukupnim brojem od 225.500 glasova na Općim izborima koji su održani 2018.godine.

Davajući gore navedenu izjavu, u svojstvu predsjedavajuće Gradskog vijeća, gospođa Diana Bešić je još jednom pokazala, da njeno neprofesionalno i krajnje bahato ponašanje za govornicom, u velikoj mjeri utiče kako na rad Gradskog vijeća tako i na percepciju javnosti o ozbiljnosti institucije Vijeća.
Okarakterisati aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao „nelegitimnog“, još je jedan od dokaza da nekompetentno i neodgovorno vođenje sjednica Gradskog vijeća, može imate ozbiljne posljedice u narednom periodu.

Nedopustivo je da predsjedavajuća, a time i Gradsko vijeće, derogiraju autoritet institucije Predsjedništva, te da ista, na javnom mjestu, u svojstvu izabranog zvaničnika, osporava legitimnost člana Predsjedništva.
Zabrinjava i izostanak reakcije Gradonačelnika, jer su se na ovu izjavu pojedini članovi Radnog predsjedništva, kao i vijećnici, smijali, kao da se radi o prikladnoj šali.

Zahtijevamo hitno obrazloženje od strane Predsjedavajuće vezano za navedenu izjavu, te da li se radi o stavu Gradskog vijeća Grada Zenice ili o stavu stranke kojoj ista pripada.

U skladu sa Etičkim kodeksom izabranih zvaničnika Grada Zenica, vijećnici Demokratske fronte podnijet će prijavu zbog kršenja pravila ovoga kodeksa, posebno članova 14 i 16 istog.

Zenica, 27.10.2019.godine

prof. dr. Edin Arnaut
predsjednik Gradskog odbora Demokratske fronte Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem