Politika

Reakcija vezana za izjavu predsjedavajuće Gradskog vijeća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 42.sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je održana 24.10.2019.godine, aktuelna predsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Zenica, gospođa Diana Bešić, prilikom diskusije na četvrtoj tački Dnevnog reda – Autentično tumačenje članova 106 i 107 Poslovnika Gradskog vijeća, izjavila je, citiramo:
„ …ima jedan…. ovaj…. vodeći političar u našoj zemlji, koji je legalan, ali nije legitiman, a njegov je komentar bio – “ma hajte, molim vas”… a i moj je… “
Kako je iz navedenog jasno na koga se izjava odnosi, podsjećamo gospođu Bešić na sljedeće:

Gospodin Željko Komšić, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda hrvatskog naroda, izabran je legalno i legitimno, sa ukupnim brojem od 225.500 glasova na Općim izborima koji su održani 2018.godine.

Davajući gore navedenu izjavu, u svojstvu predsjedavajuće Gradskog vijeća, gospođa Diana Bešić je još jednom pokazala, da njeno neprofesionalno i krajnje bahato ponašanje za govornicom, u velikoj mjeri utiče kako na rad Gradskog vijeća tako i na percepciju javnosti o ozbiljnosti institucije Vijeća.
Okarakterisati aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao „nelegitimnog“, još je jedan od dokaza da nekompetentno i neodgovorno vođenje sjednica Gradskog vijeća, može imate ozbiljne posljedice u narednom periodu.

Nedopustivo je da predsjedavajuća, a time i Gradsko vijeće, derogiraju autoritet institucije Predsjedništva, te da ista, na javnom mjestu, u svojstvu izabranog zvaničnika, osporava legitimnost člana Predsjedništva.
Zabrinjava i izostanak reakcije Gradonačelnika, jer su se na ovu izjavu pojedini članovi Radnog predsjedništva, kao i vijećnici, smijali, kao da se radi o prikladnoj šali.

Zahtijevamo hitno obrazloženje od strane Predsjedavajuće vezano za navedenu izjavu, te da li se radi o stavu Gradskog vijeća Grada Zenice ili o stavu stranke kojoj ista pripada.

U skladu sa Etičkim kodeksom izabranih zvaničnika Grada Zenica, vijećnici Demokratske fronte podnijet će prijavu zbog kršenja pravila ovoga kodeksa, posebno članova 14 i 16 istog.

Zenica, 27.10.2019.godine

prof. dr. Edin Arnaut
predsjednik Gradskog odbora Demokratske fronte Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno