Info

Reagovanje Regionalne advokatske komore Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reagovanje Regionalne advokatske komore Zenica  – Advokatska /odvjetnička Komora Federacije Bosne i Hercegovine

REGIONALNA ADVOKATSKA KOMORA ZENICA

REGIONALNA ODVJETNIČKA KOMORA ZENICA

UPRAVNI ODBOR

Zenica , Ul. Kočevska čikma 3b/2

Broj: 455/19

Zenica, 24. 05. 2019. god.

ZE-DO kanton

– na ruke premijera –

PREDMET : Reagovanje povodom izjave premijera ZE-DO kantona Mirze Ganića, objavljene u medijima 19.05.2019.g. i 21.05.2019.g.

Poštovani,

U Vašem intervjuu koji ste dali novinaru  „Oslobođenja“ Mirzi Daiću i koji je objavljen 19.05.2019.godine u listu „Oslobođenje“, a zatim i na internetskom portalu „ oslobodjenje.ba“ , te prenesen 21.05.2019.godine na internetskom portalu „ zenica-blog“ , izrekli ste neke neprihvatljive stavove koji se odnose na  advokate i Advokatsku komoru, na koje moramo reagovati.

Vaš poziv zaposlenicima, koji zajedno sa svojim punomoćnicima- advokatima vode pravnu bitku od 2004. godine do danas da naplate svoje zarađene, zakonom propisane plaće i druga potraživanja, poručujete da sarađuju sa Vama „ a ne sa advokatima“, umjesto da zajedno sa advokatima pokušate naći rješenje.  Tvrdnja da „ jedan broj advokata trenutno ovaj problem vidi kao mogućnost zarade“ , i da do Vas dolaze inofrmacije da lobiraju kod predstavnika sinidkata da vrše pritisak na Vladu, „ jer će se, ako se to ubrza imati korist“, zaključujući da je to“ zloupotreba“ je veoma zlonamjeran i vrijeđa advokatsku profesiju.

Naravno da je advokatima, kao punomoćnicima vaših zaposlenika, veoma stalo da se sve ubrza i konačno riješe isplate na koju vaši radnici čekaju neoprostivo dugo, što je potvrdio i sud u Strazburu. Naravno da i advokati moraju naplatiti svoj rad u skladu sa Zakonom, ali ovakve neprovjerene informacije plasirane u medijima stvaraju veoma ružnu sliku o advokatima i advokatskoj djelatnosti, i zbog toga očekujemo Vaše izvinjenje.

Posebno naglašavamo da je Skupština Regionalne advokatske/ odvjetničke  komore  Zenica, na svom zasjedanju dana 12.04.2019. godine,  razmatrala ovaj problem, jer su uočeni brojni problemi i nezakonitosti vezani  za navedene isplate,  te donijela  Zaključak br. 355/19, koji Vam je dostavljen , i u kojem stoji :

„ Isplate novčanih iznosa po presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu  treba izvršiti na sljedeći način :

„ – iznose dosuđene po osnovu nematerijalne štete aplikantima, kao i troškove postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, isplatiti na račune aplikanata ili njihovog punomoćnika koji ih je zastupao  pred Evropskim sudom za ljudska prava u  Strazburu.

– glavnicu, kamatu,  te troškove  parničnog i izvršnog postupka  treba isplatiti  u skladu sa  sudskim rješenjima o izvršenju  koja su dostavljena banci na provođenje i to na račune punomoćnika tražitelja izvršenja  označenih u rješenju o izvršenju, i u  skladu sa redoslijedom potraživanja  tražitelja izvršenja kod banke.

Svaki  drugi  način isplate dovest će do kršenja člana 167. Zakona o izvršnom  postupku FBiH, odnosno prava prioriteta naplate iz računa po osnovu utvrđenog redosljeda koji je nadležna banka sačinila u skladu sa članom 164 Zakona o izvršnom postupku.“

Ovakav Zaključak Skupštine RAK Zenica očigledno niste shvatili na pravi način, nego ste došli do rješenja, „ na osnovu instrukcija Advokatske komore ZDK“, da ovaj problem riješite na način da izvršite isplatu u dijelu nematerijalne štete od 1.000 Eura i troškove postupka 350 Eura, ali da ne isplatite glavnicu i kamate.

Ovakva Odluka  Vlade ZE-DO kantona  svakako nije donesena „ na osnovu instrukcija Advokatske komore ZDK“, i molimo Vas da ne zavaravate javnost,  jer to nije bio Zaključak Skupštine, niti ste dobili bilo kakve druge „ instrukcije Advokatske komore“.

Od Vas tražimo da poštujete Zakon o izvršnom postupku,  poštujete status advokata kao punomoćnika u ovim postupcima i njihov rad na predmetima, a svakako stojimo na raspolaganju da se ovaj problem riješi na pravičan i zakonit način.

Dostaviti:

  • Imenovanom Upravni odbor
  • Advokatskoj komori FBiH
  • „ oslobođenje.ba“
  • „ zenica-blog“
  • Arhiva RAK- Zenica

Predsjednica Vukica Marjanović-Suljić, advokat

                                                        

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno