Zenica

Reagovanje menadžmenta zeničkih vrtića na navode o problemima u ustanovi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon reakcije Sindikata zeničkih vrtića, menadžment JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenice u odgovoru za portal Klix.ba je potvrdio da je u jednom vrtiću bio veći broj djece u odnosu na pedagoške standarde te da su dobili upozorenje inspektora koje su odmah otklonili nepravilnosti.

U odgovoru za Klix.ba menadžment JU Predškolski odgoj i obrazovanje Grada zenice navode da djelatnosti obavljaju u pet vrtića u primarnoj funkciji te da rade u skladu sa godišnjim programom rada koji usvaja Upravni odbor uz saglasnost Pedagoškog zavoda, kao i da podliježu redovnim nadzorima od nadležnog ministarstva obrazovanja te da se tada posebno vodi računa o brojnom stanju jasličkih i vrtićkih grupa, broju osoblja, prostorima uslovima boravka i realizacije planova godišnjeg plana.

Nadalje su naveli da je inspektor za obrazovanje i nauku Ministarstva za nauku kulturu i sport ZDK 4. jula izašao na teren te utvrdio veći broj djece u odnosu na pedagoške standarde u jednom vrtiću.

“Naime, nesporno je da se dana 04.07.2023. godine, desilo da je samo u jasličkoj grupi vrtića ”Pinokio” bio povećan broj djece u odnosu na Pedagoške standarde i normative za predškolski odgoj Zeničko-dobojskog kantona(„Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj 2/11), što je tog dana i utvrdio ovlašteni inspektor za obrazovanje i nauku MONKiS-a te izdao Upozorenje da se uočeni nedostatak u zakonom predviđenom roku otkloni. Do navedenog propusta došlo je isključivo zbog neadekvatnog planiranja korištenja godišnjih odmora stručnih radnika u tom vrtiću, kojeg su sačinili rukovodioci vrtića u dogovoru sa radnicima, a odobrio direktor Ustanove te trenutne pogrešne procjene broja djece korisnika usluga u navedenom periodu. Godišnji odmori stručnih radnika u JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica inače se koriste tokom tri mjeseca ljeti (juni, juli i avgust) i zimi u mjesecu januaru kad je broj upisane djece manji iz razloga korištenja godišnjeg odmora korisnika usluga, ali i ispisa djece iz vrtića. Odmah po uočenom nedostatku pristupilo se otklanjanju istog, te je određenom broju stručnog osoblja prekinuto korištenje godišnjeg odmora i isti su vraćeni na rad, a pravo na korištenje godišnjih odmora tim radnicima će biti omogućeno shodno potrebama posla tj. shodno broju djece, a u skladu sa članom 52. Zakona o radu.”, navodi se u odgovoru upućenom portalu Klix.ba.

Na pitanje da li je potreban veći broj odgajatelja/odgajateljica, kazali su da su mišljenja da ne postoji potreba angažmana radnika sa Službe za zapošljavanje ZDK te da sa trenutno uposlenim brojem radnika mogu bez problema obavljati djelatnosti odgoja.

“Mišljenja smo da ne postoji potreba dodatnog angažmana radnika sa Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, da sa trenutno uposlenim brojem radnika se bez problema može obavljati djelatnost predškolskog odgoja, a posebno vodeći računa da Ustanova nema sredstva za finansiranje plata dodatnih radnika, a niti su Budžetom koji je opredijeljen Ustanovi od strane Osnivača ta sredstva planirana. Shodno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona (Službene novine Zeničko-dobojskog kantona broj broj: 7/10 i 8/12) sredstva za plate i ostala primanja radnika koja nemaju karakter plata obezbjeđuje osnivač”, dodaju u odgovoru.

Na kraju su posebno naglasili da je objava na portalu Klix.ba, odnosno, reagovanje Sindikata, bez prethodne provjere činjenica, nanijeta šteta JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica te da je dovelo u sumnju korisnike usluga i uznemirilo radnike.

“Djeca u vrtićima ove Ustanove su sigurna i sretna pod nadzorom stručnih radnika i ostalih zaposlenika ove Ustanove”, kazali su iz JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Sindikat je ranije u svojoj reakciji ukazao na određene nepravilnosti te dodali da su upozoravali nadležne, da za sve posjeduju dokazni materijal, ali da ništa nije urađeno po njihovim reakcijama.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno